Hij constateerde dat bijna alle patiënten die in het ziekenhuis uiteindelijk zwaar ziek zouden worden of zelfs zouden overlijden bij hun opname een ernstig tekort aan selenium en zink in hun bloed hadden. Een selenium- of zinktekort bleek zelfs een belangrijkere risicofactor te zijn dan diabetes, kanker, overgewicht of hart- en vaatziekten. Du Laing staat niet alleen in zijn constatering. Ook in Duitsland en China werden al studies gepubliceerd waaruit een samenhang tussen de ernst van het ziekteverloop en het gehalte aan zink en selenium naar voren kwam.
Een andere aanwijzing voor de rol van zink en selenium is te vinden in Finland. Daar krikt de overheid het seleniumgehalte al decennialang op via meststoffen in de landbouw. Juist in Finland valt een lage sterfte aan Covid op.
Du Laing wil niet zover gaan meteen voedingssupplementen aan te bevelen. De meeste mensen met een normaal immuunsysteem krijgen met een evenwichtige voeding genoeg zink en selenium binnen. Beide micronutriënten komen namelijk volop voor in zuivel, (varkens)vlees en vis. Al hebben veel mensen in West-Europa historisch gezien een tekort, vooral in kwetsbare groepen. Daarom denkt Du Laing dat het wel zinvol kan zijn om bijvoorbeeld in woonzorgcentra met supplementen te werken. "Vrij veel bejaarden eten amper nog vlees. Bijvoorbeeld omdat ze problemen hebben met kauwen en het dus gewoon laten liggen. Momenteel krijgen ouderen in woonzorgcentra bovenop hun dieet vooral ijzersupplementen of vitamine D, terwijl velen ook een tekort aan selenium en zink hebben voor een goede werking van hun immuunsysteem." Aanvullen kan hen ook wapenen tegen andere infectieziektes.
3. Het 'nieuwe gezond'
Toelichting ›-
Onderzoekers doen opmerkelijke ontdekking: bepaalt voeding hoe ziek je wordt van corona?
AD -
Bepalen voedingsstoffen of je zwaarder ziek wordt van corona? “Heel voorspellend voor de kans op overlijden”
Het Nieuwsblad -
If You’ve Had Covid, Do You Need the Vaccine?
The New York Times -
RIVM verwacht deze winter een ‘explosief’ griepseizoen
NRC -
Meer aandacht voor goed ventileren
Rijksoverheid
4. Overig
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
#9 Ik blijf me vooralsnog ook verbazen over het gebrek aan data, misschien dat Arnold van Woerkom iets dergelijks bedoeld?
Arnold van Woerkom , je hebt er niet één zin, maar een paar honderd cryptische bijdrages aan gewijd, die voor mij die complexe materie alleen maar verder gemystificeerd hebben. Ik heb ook niet de illusie dat dat in de komende honderd bijdrages gaat veranderen.
Lateen we het houden op een zender / ontvanger probleem.
Maar heel soms, op donkere, winderige avonden denk ik wel eens stiekem dat de keizer......
#6 Jopie, "En zoals René hieronder al meld moet je die mineralen eerst wel in dieren stoppen in de vorm van verrijkt veevoer of speciale concentraten. In dat geval kun je het pilletje met Se of Zn net zo goed zelf innemen."
Het is toch niet hetzelfde als je Se via een pilletje inneemt, of via voedsel? Ik denk dat #5 Arnold dat ook bedoelt.
Jopie #5 niet gelezen?
Voedsel hoort te voeden en dat is best een complexe materie en niet in een zin laat staan één woord uit te leggen.
Bij BBB gaan ze vol op het orgel. Volgens @Erik Stegink, partijvoorzitter BBB en varkenshouder, heeft Gijs Du Laing een heel ander onderzoek gedaan: "Professor Gijs Du Laing heeft onderzocht dat vlees en vis eten een positieve invloed heeft op je gezondheid" en wordt gesuggereerd dat je met vlees eten ook Covid "te lijf gaat: "daarmee ook bijdraagt aan de COVID-19 bestrijding.
Maarten Keulemans geeft in de Volkskrant een wat genuanceerder beeld van de onderzoek.
En zoals René hieronder al meld moet je die mineralen eerst wel in dieren stoppen in de vorm van verrijkt veevoer of speciale concentraten. In dat geval kun je het pilletje met Se of Zn net zo goed zelf innemen.
Al met al lijkt het me een veel beter idee om als politieke partij te pleiten voor vaccinaties dan voor extra vleesconsumptie. Het scoort wellicht minder bij je achterban.