In Groot-Brittannië zijn al meer dan 35.000 varkens geruimd - doodgemaakt, maar niet voor consumptie - als gevolg van een acute achterstand in slachthuizen. Niet geslacht dus, maar als afval afgevoerd. De National Pig Association, de brancheorganisatie van de Britse varkensindustrie, trok donderdag aan de alarmbel tijdens een crisisvergadering met het ministerie van Landbouw (VILT, 1.1). Naar schatting zal de achterstand aan het eind van het voorjaar opgelopen zijn tot meer dan 200.000 varkens. Al meer dan 40 varkensbedrijven zouden hun activiteiten gestaakt hebben omdat ze geen slachters kunnen vinden.

Het slachterstekort is een gevolg van de brexit in combinatie met de pandemie. In de Britse vleessector waren, net als veel andere sectoren, veel arbeidskrachten uit EU-lidstaten werkzaam. Tijdens de lockdowns keerden velen van hen terug naar hun thuisland, maar te weinigen komen ondanks de inmiddels versoepelde coronamaatregelen weer terug. Door de brexit is het voor EU-burgers tijdrovend en duur om een werkvergunning te krijgen in Groot-Brittannië.

De National Pig Association doet een beroep op de Britse regering om de toegang tot de sector voor gekwalificeerde buitenlandse arbeidskrachten te vereenvoudigen, én hoopt op een financiële tegemoetkoming. Voor varkens die niet geslacht worden, hebben de boeren immers wel kosten gemaakt aan voer en huisvesting. Ruimen is puur verlies.
Dit artikel afdrukken