Naar aanleiding van de twaalfde zaterdag van de gele hesjes-protesten in Frankrijk brachten we afgelopen week een uitgebreid achtergrondartikel dat de beweging en de positie van de Franse president probeert te duiden.

Aflevering dertien, die gisteren plaatsvond, leverde weinig nieuwe inzichten. Er waren 51.400 man op straat in Frankrijk als geheel, opnieuw minder dan vorige week. Wel protesteerden opvallend veel mensen in de steden buiten Parijs. Parijs trok 4.000 hesjes tegen 10.400 vorige week. In Toulouse gingen 7.000 hesjes de straat op. Volgens de gele hesjes zelf zouden in totaal 110.000 mensen de straat op zijn gegaan, tegen 115.000 vorige week.

Opvallend groot was het aantal vernielingen van auto's, bankautomaten en etalages.Het belangrijkste nieuws in de media was een verminkte hand. Een hesje probeerde een traangasgranaat dat in zijn buurt landde weg te gooien; het ding explodeerde in zijn hand.

Vanuit Lyon waren beelden te zien via vlogger en twitteraar Damien Rieu, een jongeman met een fel standpunt tegen immigratie. Hij maakte beelden waarop 'rechtse' (fascisten) en linkse (antifascisten) gele hesjes elkaar belagen, terwijl die zich volgens hem beter zouden kunnen verenigen. Zijn video's werden overgenomen door Lyonmag.com.


Om de zaterdagen heen ontwikkelt zich onderwijl een nieuwe politiek in Frankrijk.

Macron sprak afgelopen donderdag met 1.000 jongeren; opnieuw maakte hij zich geheel kwetsbaar, misschien wel weer 'te goed'.


Het 'bekende gele hesje' Ingrid Levavasseur heeft zich los gemaakt van de hesjes-op-straat en wil zich met een politieke partij - Ralliement d'Initiative Citoyenne (een woordspeling op het volksreferendum dat plaatsvindt in het kader van het Grand Débat) - presenteren voor de Europese verkiezingen dit voorjaar.

Vandaag kondigde haar steunpilaar Hayk Shahinyan aan zelf met een nieuwe lijst te komen (Mouvement Alternatif Citoyen). Weer een ander 'bekend hesje', Benjamin Belaïdi zei vandaag dat de hesjes stoppen met hun zaterdagen als president Macron per referendum gaat regeren en een hoger minimumloon biedt. Zo niet, zegt hij, dan groeit het verzet, zoals de opkomst in de steden buiten Parijs zou aantonen.

Vrachtwagenchauffeur Eric Drouet, het vermoedelijk bekendste 'bekende gele hesje', doet er alles aan om de gele hesjes een volksbeweging zonder leider te laten blijven.

Onderwijl breidt het grand débat (dat over een maand afgerond moet zijn) zich uit naar de stations en andere openbare plekken waar studenten met statafels en iPads de klachten ophalen van Fransen die minder bespraakt zijn en een hindernis ervaren om via internet mee te doen. De regering van premier Philippe doet er alles aan om iedereen te horen.

Fotocredits: still, lci.fr
Dit artikel afdrukken