Mede op grond van Foodlogs berichtgeving over hepatitis E en de voedselketen, stelde Esther Ouwehand van de Partij van de Dieren Kamervragen over de risico's. Minister Edith Schippers antwoordt dat er "geen noodzaak is om producten als leverworst en varkenspaté uit de handel te nemen" of een algemene waarschuwing op etiketten te zetten. Volgens Schippers betekent de aanwezigheid van HEV-RNA, het genetische materiaal van het hepatitis E-virus, niet dat het vlees ook het virus bevat. Het betekent alleen dat het varken aan het virus blootgesteld is geweest. Dat blijkt overigens voor 99% van de Nederlandse varkens het geval. Voor risicogroepen die een reëel risico lopen (transplantatiepatiënten en bij bepaalde leveraandoeningen) is een voedingsadvies opgesteld. Zij eten beter geen producten met rauwe of onvoldoende verhitte varkenslever, zoals gedroogde worst (figatellu) of paté.
Rijksoverheid - Beantwoording Kamervragen over hepatitis e in varkensvleesproducten
Reageer
  • Deel
Druk af