Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, zonder storende advertenties, én je steunt Foodlog
Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.
Lees alles over reageren in de gespreksregels.
Mailtje Zaaijer, 31/8/2017:
"Voor zover ik weet monitort NVWA momenteel geen voedingsmiddelen op HEV.
Dat hoeft ook niet, want we weten al jaren dat bepaalde voedingsmiddelen HEV PCR positief kunnen zijn.
Wat nu moet gebeuren is vaststellen in hoeverre 'HEV PCR positief' (= HEV RNA aantoonbaar) ook betekent dat iets besmettelijk is voor de consument.
Dat onderzoek is helaas duur en moeilijk, en wordt tot nu toe niet verricht.
(Daarom kan de overheid blijven zeggen: het aantreffen van HEV RNA betekent helemaal niet dat iets ook besmettelijk is, dat kunnen resten van dood virus zijn)."
Kamerbrief Schippers, 15/9/2017 :
"Antwoord 6.
Het onderzoek van Sanquin en de NVWA was gericht op het aantonen van HEV RNA,
het genetische materiaal van het hepatitis E-virus. Dit materiaal werd inderdaad aangetoond in paté en leverworst, in wisselende hoeveelheden. Het is echter niet bekend of dit RNA afkomstig is van infectueuze virusdeeltjes.
Verhitting van deze levensmiddelen tijdens de productie kan afdoende zijn om eventueel aanwezig
(infectueus) hepatitis E-virus te inactiveren, maar daarbij kan HEV-RNA aantoonbaar blijven. De aanwezigheid van dit materiaal alleen is niet maatgevend voor de aanwezigheid van het infectueuze virus. Het is daarom niet te zeggen of consumptie van leverworst en varkenspaté zou kunnen leiden tot besmetting met het hepatitis E-virus."
Schippers verwijst in haar Kamerbrief naar het - wanneer gestarte? - "HEVIG"-onderzoek van het RIVM, waarvan begin 2018 resultaat verwacht wordt:
"In deze studie worden laboratorium-bevestigde patiënten
met Hepatitis E geïncludeerd. Controlepersonen worden
willekeurig geselecteerd uit het bevolkingsregister. Beide
worden verzocht een vragenlijst in te vullen op papier of via
internet. Hierin worden onder andere de volgende aspecten
uitgevraagd: klachten, onderliggend lijden, diercontact, _voedingsgewoontes en contact met water. "
Verder meldt Schippers nog dat er in VGO-onderzoeken tot op heden geen relatie gevonden werd tussen varkenshouderijen en Hepatitis E besmetting bij omwonenden.
Ook op social media vraagt men zich af waarom er geen verhoogde Hep. E
incidentie is gevonden in GVO-onderzoek.
Voor de hand liggende redenen lijken me:
- Onderdiagnostiek
- ontbreken meldplicht
- incidentie tijdens onderzoeksperiode
- niet includeren boeren(gezinnen) en werkers op boerderij
- niet includeren < 18 en > 65 jaar
De antwoorden van onze minister van volksgezondheid hadden wat mij betreft ook door behoudende belangenbehartigers van de varkens(vlees)sector gegeven kunnen worden:
er spreekt geen enkel gevoel van (voor)zorg, of urgentie uit.
Hakken in het zand, vooral niet te veel onderzoek, laat staan maatregelen ter preventie van verdere stijging van de de afgelopen 4 jaar ver6voudigde incidentie van Hepatitis E.
Exact wat Zaaijer mailde:
"Wat nu moet gebeuren is vaststellen in hoeverre 'HEV PCR positief' (= HEV RNA aantoonbaar) ook betekent dat iets besmettelijk is voor de consument.
Dat onderzoek is helaas duur en moeilijk, en wordt tot nu toe niet verricht.
(Daarom kan de overheid blijven zeggen: het aantreffen van HEV RNA betekent helemaal niet dat iets ook besmettelijk is, dat kunnen resten van dood virus zijn)."
Trekt u verder zelf uw conclusies.
Blij dat onze buitenvarkens niet in aanraking komen met "andere" varkens. Ze worden geboren en leven op één en dezelfde boerderij. Dit brengt de kans dat de varkens in aanraking komen met het virus tot zo goed als nul. 100 % traceerbaarheid en weten waar het vlees vandaan komt en wat er allemaal met het vlees is gebeurd voordat het bij jouw op je bord ligt blijkt wederom van zeer groot belang. De reden dat wij het fijn vinden zo transparant te kunnen zijn. www.sameneenvarkenkopen.nl