De Nederlandse zakenman Marcel Boekhoorn is voornemens winkelketen Hema over te nemen, meldt het FD. Het bericht stond vanmorgen al op de website van de Hema. Boekhoorn leek in eerste instantie nog verrast over het naar buiten komen van het nieuws omdat hij "nog vol in onderhandeling" zou zijn. Tijdens de persconferentie spraken alle betrokkenen zorgvuldig van de 'voorgenomen overname'. Over de financiële details werden geen mededelingen gedaan.

Het Hema-personeel is blij. "Wat fijn dat het een Nederlander is. Dan kunnen we het hoofdstuk Lion en bijbehorende financiering afsluiten," zeggen zij in het FD. Hema is nu nog eigendom van de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital. Eerdere verkooppogingen mislukten. De laatste door een langlopend conflict met de franchisenemers van Hema.

Juist de franchisenemers zouden Boekhoorn hebben benaderd, meldt de Telegraaf. Onderdeel van de deal zijn "nieuwe afspraken, waaronder over e-commerce" met de Vereniging van Aangesloten Bedrijven (VAB), de franchisenemers van HEMA. "De relatie met onze franchisenemers is volledig hersteld," zei Tjeerd Jegen zojuist.

Marcel Boekhoorn is met zijn eigen risicokapitaal- en investeringsfonds Ramphastos Investments al sinds 1994 actief in het Nederlandse bedrijfsleven en staat 9e op de lijst van rijkste Nederlanders. Zijn grootste succes? De panda's in Ouwehands Dierenpark, waar hij 15 jaar lang voor ijverde. Die prijkten dan ook zojuist pontificaal op de Hema-tompoezentaart.

HEMA in handen van rasondernemer Boekhoorn
'Hema-tompoezentaart met panda's', still persconferentie, FL Media


Dit artikel afdrukken