Zo'n 49% van de Russen staat positief tegenover een sluiting van de Russische vestigingen van McDonald's, meldt RiaNovosti. 33% is tegen.

Geen bezoekers, wel mening
Opvallend is dat de meeste voorstanders van de sluiting Russen zijn die nog nooit een McDonald's-vestiging bezocht hebben: 54% van de ondervraagden heeft er nog nooit een voet over de drempel gezet. Zij zijn echter van mening dat McDonald's ongezond en onveilig eten serveert (41%), dat de buitenlandse fastfoodketen binnenlandse leveranciers in de weg zit (20%) of dat het gewoon een goede tegenmaatregel is tegen de westerse sancties (12%).
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 1.600 Russen uit 43 Russische regio's.

Sluitingen en inspecties
Op 20 augustus ging een campagne van de Russische voedselveiligheidsautoriteit Rospotrebnadzor van start. Dat resulteerde in de (tijdelijke) sluiting van 12 vestigingen. Daarna werd een inspectieronde aangekondigd. Daarbij zouden inmiddels 200 van de 440 Russische filialen onder toezicht staan. Vorige week stelde McDonald's bij de presentatie van de derde kwartaal cijfers dat de situatie in Rusland één van de oorzaken is voor de tegenvallende resultaten bijdraagt. Volgens marktonderzoeksbureau Euromonitor droeg Rusland in 2013 8% bij aan de wereldwijde omzet van $28 miljard.

Fotocredits: See-Ming Lee
Dit artikel afdrukken