Vorig jaar bleek uit onderzoek dat meer dan de helft van Duitse managers te zwaar was. Daarnaast kampten ze met hoge bloeddruk en (te) hoge suiker-, insuline- en cholesterolspiegels. Reden voor recruiter Heidrick & Struggles om samen met de Max Grundig Klinik via een online enquête te kijken of het inmiddels beter gaat. Ze ondervroegen daarvoor 568 leidinggevenden.

Gezonde leefstijl
Uit de uitkomsten blijkt ten eerste dat leidinggevenden zich bewust zijn van de zware tol die hun werk vraagt. Daarom staat een gezonde leefstijl met sport, gezonde voeding, weinig roken en matig alcoholgebruik veelal centraal. Dat leidt bij bij het merendeel van de topmanagers dan ook tot een goede fysieke gezondheid. "Bij topmanagers, de categorie die wij ondervraagd hebben, zijn de leidinggevenden duidelijk gezonder dan de algemene doorsnee van de bevolking van dezelfde leeftijd", zegt Thorsten Kienast van de Max Grundig Klinik, in Zeit Online.

'Een goede fysiek helpt op weg naar de top'
Zo geeft van de ondervraagde managers 3,6% aan een verhoogde bloeddruk te hebben, en dat is bij jongere managers zelfs nog minder. Slechts 11,7% heeft een verhoogd cholesterolniveau, vrouwelijke managers zelfs maar 3,1%, bij oudere managers komt een verhoogde cholesterolspiegel met 13,7% vaker voor. Diabetes komt bij 1,6% van de ondervraagden voor, bij jongere en vrouwelijke managers vrijwel niet. In de afgelopen 5 jaar werd slechts 11% van de managers ziek, 20% slikt regelmatig medicijnen, vrouwelijke managers iets meer: 25%. "Dit alles toont aan dat vooral de groep fysiek sterke personen carrière maakt. Een goede fysiek helpt op weg naar de top", zegt Christine Stimpel van Heidrick & Struggles.

Wel te zwaar
Ook op het mentale vlak gaven de Duitse managers aan goed in hun vel te zitten. Waar gaat het dan niet goed mee? Met het gewicht. Nog altijd is 48% van de Duitse managers te zwaar (op grond van hun BMI), en maar 0,35% te licht. Vooral bij mannen slaat de weegschaal door. Vrouwelijke managers hebben over het algemeen een normaal gewicht (81%), 3,2% is te licht en slechts 16% is te zwaar. Kijk je op basis van leeftijdscategorie, dan zijn de jongere leidinggevenden slanker: 58 om 41% is normaal respectievelijk te zwaar van gewicht. Bij managers boven de 45 draait dat om: 47 om 53%.

Al met al zijn managers in Duitsland iets gezonder dan de gemiddelde bevolking van 30 tot 65 jaar. Melden ze zich dan toch ziek, dan moet er niet alleen naar stressoorzaken gekeken worden, maar ook naar de complicaties die voortkomen uit het (over)gewicht, zegt Thorsten Kienast ter afsluiting.

Fotocredits: Piotr Drabik
Dit artikel afdrukken