Dat meldt Vilt. Het Italiaanse Europarlementslid Mario Borghezio vestigde bij de Europese Commissie de aandacht op een rapport van telersorganisatie Coldiretti waaruit blijkt dat de import van tomatenconcentraat uit China met 100 miljoen kilo is toegenomen.
Gelet op de enorme hoeveelheid vreest Borghezio dat het in zijn thuisland opnieuw verpakt wordt en als authentiek Italiaans product wordt vermarkt. Er zijn geen aanwijzingen dat de toegenomen import een bedreiging is voor de voedselveiligheid. Chinese producten kunnen concentraties van stoffen bevatten die in de EU niet gewenst zijn.
VILT - Vlaams infocentrum land- en tuinbouw - Italianen wantrouwen Chinees tomatenconcentraat - VILT
Gelet op de enorme hoeveelheid vreest Borghezio dat het in zijn thuisland opnieuw verpakt wordt en als authentiek Italiaans product wordt vermarkt. Er zijn geen aanwijzingen dat de toegenomen import een bedreiging is voor de voedselveiligheid. Chinese producten kunnen concentraties van stoffen bevatten die in de EU niet gewenst zijn.
Frank #5,
Echt bedrog die geconcentreerde tomatenpuree!
In de uitzending van gisteren ontdekte de verslaggever in een zeer grote fabriek in China dat de tomatenconcentraten voor de bulk export vaak voor maar 80% uit tomaat betaan (time 46:35). Sojabonenvezels uit Afrika, zetmeel, dextrose en kleurstof worden toegevoegd om de textuur, het uiterlijk en vooral de winstgevendheid te beïnvloeden, zónder dit op de labels te vermelden!
Overigens wordt er nog op zeer grote schaal met de hand geplukt tegen een loon van slechts 0,01 euro per kilo. Ik zag dat de documentaire inmiddels op 9DOCU staat.
#1 Jan Peter: welke kant zou het op gaan, als je steeds meer moet leren om bedrog te ontmaskeren, hoe je kleine lettertjes moet lezen en hoe je productformules kan ontrafelen? Of gaan we dat aan de IT overlaten? Maar dan kunnen we het bedrog van de IT weer gaan ontrafelen.
Waar komen de Italiaanse tomaten vandaan?
13 februari 2018 om 22:55 op de TV, Fr2 (op diverse kabelTV in ons land).
Zie: L'empire de l'or rouge (Franstalig)
Waar, hoe en door wie worden ze verbouwd, geoogst, verwerkt, verpakt? Van China tot Italië, van de Verenigde Staten tot Ghana, Jean-Baptiste Malet heeft deze weinig bekende en lucratieve industrie onderzocht die veel hebzucht opwekt. (vertaald door Google)
Midi-Libre: We eten allemaal Chinese tomatenpuree
Waarschijnlijk afkomstig van tomaten die in de volle grond groeien en zonrijp worden geoogst. Allemaal beter voor meer nutriënten, smaakstoffen en kleur dan kastomaten.
Of er ongewenste stoffen in zitten, lijkt mij een zaak van de keurende instanties. Ben wel benieuwd, want er wordt heel wat tomaat in puree- of sausvorm in het westen gebruikt.
Tomatenconcentraat is de dikste vorm van tomatenpuree. Het wordt wereldwijd gemaakt. China levert het goedkoop op de wereldmarkt. Over de kwaliteit wordt getwist. Net als olijfolie, wordt concentraat vaak geblend. Verschillende kwaliteiten worden gemengd. Dat gebeurt niet alleen met Chinese importpuree. Ook tomaten die rond een pureefabriek groeien zijn niet allemaal even zoet en zuur. De oogst van het ene veld wordt na verwerking tot puree, gemengd met oogst van een ander veld, tot de ideale zoet/zuur verhouding is bereikt.
Niks nieuws, de wereldhandel in tomatenconcentraat. Het enige bezwaar zou kunnen zijn, een valse herkomstvermelding. Noemt een prutjefabrikant zijn product op de verpakking waarlijk Italiaans dan zou het dat ook moeten zijn. Maar zo staat het er meestal niet op. We zouden even kunnen kijken in de supermarkt en hier verslag doen.