image

Het mosselseizoen begint als de mosselen goed zijn. Ze zijn dit jaar vroeger, de goede mosselen van het Wad, verwaterd in de Oosterschelde. Daarom begon het seizoen al vast.
Het zou vanzelfsprekend ook zo met haring moeten. Is ie goed, dan begint een nieuw seizoen.
Maar zo gaat het niet. Al in de winter wordt in een Haags kantoor beslist wanneer het nieuwe haringseizoen begint en de haring heeft maar te gehoorzamen.
Maar voor de tweede keer, net als vorig jaar, is de haring laat. Heeft nog niet genoeg roeipootkreeftjes gegeten. In Visserijnieuws staat dan ook dit te lezen: ‘De kwaliteit van de haring is volgens De Jong zonder meer goed. ,,Natuurlijk nog niet de top en nog in ontwikkeling, maar het begin is er. De Jong is voorzitter van de Haringgroothandelsvereniging.’
Hoe moet men dat nou toch begrijpen? Niet de top en nog in ontwikkeling. Er wordt volop haring gekaakt, gepekeld en ingevroren, die nog niet de top is. Maar die wil je toch niet om het nieuwe haringseizoen mee te beginnen (kwartje meer betalen makker, het is dan wel niet de top maar het is het seizoen he!).
Aanstaande donderdag begint het officieel met een nepveiling in Scheveningen van een vaatje haring. De haringpolitie controleert intussen of visboeren niet te vroeg nieuwe nieuwe verkopen, maar met de kwaliteit van de nieuwe haring bemoeit zij zich niet. Dat laat het visproductschap over aan het Algemeen Dagblad.
Dit artikel afdrukken