"Volledig ongegrond", noemde China de "unilaterale" en "protectionistische" maatregelen van de regering Trump om van meer dan 1.300 Chinese hightech-producten de invoerheffingen met 25% te verhogen, schrijft het FD. Dinsdag maakte de regering Trump bekend de heffing door te voeren. Het gaat om producten met een invoerwaarde van zo'n $50 miljard dollar; ze variëren van halfgeleiders en robots tot grondstoffen voor medicijnen als insuline.
Volgens Trump zijn de heffingen nodig om het "totaal oneerlijke" handelstekort met China - $375,2 miljard - terug te dringen, maar hij wil China ook 'straffen' voor de veronderstelde diefstal van intellectueel eigendom, die hij schat op $200-$300 miljard.

Vandaag sloeg China al terug, en harder dan verwacht. Het land belast nog eens 106 Amerikaanse producten (na de eerdere 128) met een extra 25% importheffing, waaronder handelspolitiek gevoelige producten als sojabonen en vliegtuigen. Beleggers en analisten zien er een escalatie in die kan leiden tot een handelsoorlog die uiteindelijk "beide landen en hun economieën alleen maar zal schaden", aldus Bloomberg.
Bloomberg - China Hits Soybeans, Aircraft in Counter-Punch to Trump Tariffs
  • Deel
Druk af