De bende maakte al enkele jaren woekerwinsten op illegaal paardenvlees dat ongeschikt was voor consumptie. De autoriteiten arresteerden in totaal 51 verdachten uit Spanje en België en schat de omzet van het netwerk op €4,5 miljoen. Het Europese criminele netwerk wordt onder meer verdacht van fraude met voedsel en documenten en van witwaspraktijken.

In de Spaanse stad Valencia arresteerde de Guardia Civil 35 verdachten en nam 500 kilo paardenvlees in beslag. Het epicentrum was een veeboerderij in de gelijknamige provincie. Tijdens een inval stuitte de politie op 80 slecht onderhouden, mishandelde en zieke paarden.

Een van de aangetroffen paarden was er zo slecht aan toe dat het direct geëuthanaseerd moest worden. De politie ontdekte ook een filiaal van de organisatie in België; daar zijn nog eens 6 personen gearresteerd.

De organisatie opereerde sinds 2019 clandestien vanuit Valencia. Aan het hoofd van de boerderij stond een groot kenner van de paardenwereld, aldus een Spaanse krant. Hij had zich toegelegd op het kopen van uitgerangeerde (rij)paarden uit heel Spanje. Vanwege onder meer ziekt en medicijnresten van behandelingen waren de dieren ongeschikt om te worden aangeboden voor menselijke consumptie.

De man kon de paarden soms voor het luttele bedrag van €100 opkopen of soms zelfs gratis krijgen. De dieren waren niets meer waard in hun circuit en werden door de eigenaren feitelijk 'opgeruimd' tegen zo laag mogelijke kosten. Vervolgens werden ze nog wat afgemest om er zoveel mogelijk vlees vanaf te halen. De afgeschreven paarden leverden een mooie winst op van €1,5 miljoen. Een enkele zending leverde de transporteurs al €35.000, de logistieke omzet schat Europol op meer dan €4,5 miljoen.

Slachthuizen, dierenartsen en vervoerders maakten onderdeel uit van het web. Samen met dierenartsen vervalste de bende overdrachts- en identificatiedocumenten zodat het niet te herleiden was waar het vlees vandaag kwam. Het vlees werd vanuit Spanje niet alleen in België, maar ook in Duitsland en Italië verkocht. In Spanje is het eten van paardenvlees niet gebruikelijk.

Het vlees is volgens de autoriteiten een gevaar voor de volksgezondheid door gebrek aan veterinaire controle.
Dit artikel afdrukken