Vandaag opende in Utrecht het laatste stuk van de drie verdiepingen tellende ondergrondse fietsenstalling bij het station. Daarmee is de megastalling op Utrecht CS de grootste fietsenstalling ter wereld en wereldnieuws.

De fietsenkelder heeft een vloeroppervlak van 21.373 m2 met ruimte voor 12.500 fietsen en 1.000 OV-fietsen. De bouw kostte ruim €30 miljoen, ProRail nam 60% voor zijn rekening, de gemeente Utrecht en het ministerie ieder 20%.

Uit diverse landen kwamen journalisten af op de opening, uitgevoerd door staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven. Van Veldhoven sprak over het belang van de fiets als vervoermiddel, schrijft het AD. De staatssecretaris wil 200.000 forenzen op de fiets krijgen. Daarom wordt er door het kabinet fors in fietsen geïnvesteerd, zoals, naast deze stalling, in goede en veilige verbindingen en deelfietsen.

Tijdens de feestelijke opening droeg van Veldhoven samen met de gemeente Utrecht, NS, ProRail en de Stichting Landelijk Fietsplatform de Nederlandse fietscultuur aan voor de nationale lijst van immaterieel erfgoed.
AD - Opening grootste fietsstalling ter wereld: ?Maak van onze fietscultuur nationaal erfgoed?
Reageer
  • Deel
Druk af