Iedereen kreeg het nieuws vanuit de Universiteit van Utrecht vandaag te horen en zelfs het Jeugdjournaal meldde het: van fietsen leef je langer. Kortom: Nederlanders zijn bofferds dankzij hun fietsen en fietspaden. Daarom moeten er meer komen, zowel hier als in de rest van de wereld.

'Vanzelfsprekend nieuws'
De NOS maakte er nieuws van alsof het vanzelf sprak:

Nederlanders die regelmatig fietsen, leven een half jaar langer dan mensen die de fiets laten staan. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht.

Fietsen voorkomt volgens de studie jaarlijks 11.000 sterfgevallen in Nederland. Dat is een bevestiging van het vermoeden dat fietsen gezond is, zeggen de onderzoekers. Nog nooit is aangetoond wat het werkelijke effect op de gezondheid is, nu wel.

Nederlanders zitten gemiddeld 75 minuten per week op de fiets.

"Dit is belangrijke informatie om beleidsmakers te overtuigen van het belang van fietsbevorderende maatregelen", zegt een van de onderzoekers. Fietsen is gezond en er wordt flink wat geld bespaard op ziektekosten, vindt hij.

"Een investering in een fietspad verdient zich eenvoudig terug."


Wie niet doodgaat, heeft geluk dat hij precies de andere dingen ook goed doet
Maar is dat nou echt waar? Hangt het niet van nog veel meer factoren af, zoals bijvoorbeeld het eten van een handje echte noten (geen pinda's) en niet in de stad fietsen. Bij Antwerpen werd immers ontdekt dat buiten bewegen - hardlopen, fietsen, tennissen - heel ongezond is vanwege de fijnstofvervuiling in de stad. Je zou er maar liefst 1,5 jaar korter door leven. Zou het in Utrecht beter fietsen zijn? Daar is het stadsbestuur druk bezig het fijnstof de stad uit te jagen door oude diesels te weren. Uit modern Duits onderzoek blijkt echter dat moderne benzine auto's het alleen maar erger maken.

Zijn die 11.000 uitgespaarde doden onzin?
Ik, met mijn boerengezondheidsverstand, weet dat het enige juiste antwoord is: dat hangt er vanaf.

Waar vanaf? - vraag je me dan. Dat is nou juist de mop: dat weten we niet. Mogelijk van een handje nootjes, een lepeltje links- en rechtsdraaiende yoghurt, een teentje knoflook en het vermijden van alcohol in alle vormen. En vermoedelijk nog veel meer, zoals bijvoorbeeld óf twee keer in de week goede sex óf één dag vasten. Daarom scheelt al dat gefiets slechts 11.000 doden.
Wie niet doodgaat, heeft namelijk het geluk dat hij precies al die andere dingen ook goed doet. Als het alleen aan het fietsen lag, hadden de onderzoekers misschien wel 100.000 minder doden kunnen noteren.

Maar nu de hamvraag: is dat getal van die 11.000 of dat halve jaar onzin? Nee, hoewel een kleine statistische vergissing die getallen wel wat kleiner of juist groter zou kunnen laten uitvallen.

Al weten we niet hoe het precies tot stand komt, het getal is echt.

Of het ook voor Utrecht geldt? Dat weten we niet. Daar kom je alleen maar achter door te fietsen en te kijken of je niet eerder doodgaat dan de gemiddelde Utrechter. En of dat zo is blijkt straks pas uit de statistieken, die niet over jou gaan maar over die groep gelukkigen die per ongeluk alles goed doen versus de gemiddelde sukkelaars. Mocht jij toch dood zijn gegaan of misschien zelfs wel eerder dan de gemiddelde dode, dan had je gewoon vette pech. Dát vertelden de kranten er vandaag even niet bij.

Fietspaden geen goed idee?
Zo moet je epidemiologisch onderzoek - want daar hebben we het hier over - lezen. Er rest slechts één echte vraag: wie vindt dat op basis van dit onderzoek niet geconcludeerd mag worden dat fietsen en fietspaden een goed idee zijn?

Fotocredits: That's the Limit FaceMePLS
Dit artikel afdrukken