In de Ondertussen van woensdag 29 april vallen mij deze berichten op:

- niet alle ondernemers gaan gebukt onder de uitbraak van het coronavirus. Plexiglas, fitnessapparatuur voor thuis en borduurpakketten zijn niet aan te slepen, schrijft het Algemeen Dagblad. Ondernemers in deze branches noemen het een abnormale tijd en zien de vraag naar hun product exploderen. Hun voorraden verdampen als sneeuw voor de zon door de enorme populariteit – soms met een tijdelijke sluiting als gevolg. Ook speciaalzaken doen betere zaken. De sluiting van de horeca is hier mede verantwoordelijk voor. Een typisch voorbeeld van 'de één zijn dood, de ander zijn brood'.

- hoewel het nog onzeker is hoe de anderhalve meter-samenleving zich gaat ontwikkelen, is het aannemelijk dat een volledig uitverkocht voetbalstadion tot de verleden tijd behoort. Wanneer sportwedstrijden weer georganiseerd zullen worden, zal daar in eerste instantie geen of weinig publiek bij zijn. Dat is natuurlijk jammer voor de fans, maar ook voor de sporters die het gejuich en gejoel van hun supporters moeten missen. Supporters van de Duitse voetbalclub Borussia Mönchengladbach hebben daar iets op bedacht: voor een kleine bijdrage kun je een levensgrote kartonnen print-versie van jezelf kopen (TIME). Die wordt tijdens wedstrijden in het stadion geplaatst. Zo zijn de fans toch een beetje bij hun lievelingsclub. De opmerkelijke campagne steunt lokale drukkerijen en een deel van de opbrengst gaat naar hulpbehoevende fans.

- na anderhalve maand lockdown blijkt er nog steeds onduidelijkheid over wie tot een huishouden behoort en wie niet. Op Koningsdag werden in Utrecht 17 boetes uitgedeeld aan studenten in het grote IBB-verzamelcomplex (NU.nl). Volgens de noodverordening is groepsvorming niet toegestaan, tenzij het gaat om mensen die samen een huishouden vormen. Studenten die samen in een studentenhuis wonen behoren volgens het woordenboek wel tot een huishouden (Algemeen Dagblad), maar worden door de politie niet zo behandeld. Ook grote samengestelde gezinnen komen soms in onbedoelde problemen. D66 pleit nu voor een duidelijke definitie van het begrip huishouden en daarbij erkenning van moderne huishoudens.

Vanaf vandaag gelden versoepelde corona-maatregelen voor kinderen. Zij mogen weer naar hun sportclubs, maar wel onder voorbehoud van een aantal protocollen. Zo mag er bijvoorbeeld wel worden getraind, maar mogen er geen wedstrijden worden gehouden. Ouders mogen hun kinderen alleen halen en brengen. En alleen ‘bij nood’ mag het kroost de wc gebruiken (AD). In de meeste winkels zijn de puzzels van de bekende puzzel-tekenaar Jan van Haasteren tijdelijk uitverkocht (NU.nl). We kochten de laatste tijd meer puzzels dan rond Sinterklaas en Kerst. Puzzelen helpt om de hersenen actief te houden, aldus neuropsycholoog Erik Scherder. “Als het moeite kost, doe je ook echt iets met je hersenen.”

Check Ondertussen dat onderwijl alweer verder is!
Dit artikel afdrukken