Genetisch gemodificeerde-gewassen (GM) zijn van levensbelang om in 2030 een voedselcrisis te voorkomen. Deze conclusie staat in een rapport van de Britse academie voor wetenschappen.

Hoofdwetenschapper professor John Beddington stelt in Britse kranten dat de wereld in 2030 de helft meer voedsel moet produceren om de groeiende bevolking te kunnen voeden.

Voedselzekerheid
De enige manier om dit te doen is meer voedsel verbouwen op minder land door gebruik te maken van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen. Inclusief het gebruik van genetisch gemodificeerde gewassen die ziekte- of droogteresistent zijn.

Bij de levensmiddelenfabrikanten en supermarkten rezen al enige tijd zorgen of het in de toekomst nog mogelijk zal zijn om niet-genproducten te produceren. Buiten Europa gebruiken steeds meer partijen de GM-technologie.

Politieke agenda
Genvoedsel staat sinds kort weer op de Britse politieke agenda. Een recent rapport van het milieuministerie over voedselzekerheid geeft voorstanders van gemodificeerd voedsel een steuntje in de rug om hiervoor nieuwe technologie te ontwikkelen.Critici schilderen GM-gewassen vaak af als ‘Frankensteinvoedsel’ dat slecht is voor de gezondheid. Clare Oxborrow van de niet-gouvernementele organisatie Friends of Earth vindt dat de regering zich laat verblinden door de technologie en zet daarmee de menselijke gezondheid en het milieu op het spel.

Risico’s
“Tien jaar geleden dook genetisch aangepast voedsel voor het eerst op. Mensen waren toen, heel begrijpelijk, bezorgd over de impact op de volksgezondheid en het milieu. Door de huidige regelgeving zijn deze risico’s verzacht”, zegt Beddington. GM-voedsel is in de toekomst onafwendbaar, meent hij.


bron: the royal society met dank aan vmt.nl
Dit artikel afdrukken