Dat zei de Europese Commissaris Vytenis Andriukaitis na afloop van de Landbouwraad. Per 1 juli loopt de huidige toelating van glyfosaat af. Zonder verlenging zouden alle gewasbeschermingsmiddelen die de actieve stof glyfosaat bevatten binnen 6 maanden uitgefaseerd moeten worden. Door "zijn wettelijke verplichtingen na te komen" zorgt de Europese Commissie er voor dat er geen juridisch vacuüm ontstaat.

Rondom de verlenging van de toelating was veel te doen, omdat er onrust ontstond over de mogelijke kankerverwekkendheid van glyfosaat. De nu als laatste compromis voorgestelde periode van 18 maanden moet voldoende zijn om het Europese agentschap voor chemicaliën, ECHA, een definitief oordeel te laten vellen. De EFSA heeft glyfosaat al als veilig bestempeld.

Het besluit kan nog teruggedraaid worden als alle lidstaten dat unaniem besluiten, maar die optie lijkt uitgesloten aangezien een meerderheid van de lidstaten voor toelating is. Ook Nederland is, onder voorwaarden, voor verlenging van de toelating. In het voorstel van de Europese Commissie waren overigens beperkingen in het gebruik van glyfosaat opgenomen. Tot verrassing van Andriukaitis kregen deze beperkingen geen steun van de lidstaten, meldt Boerderij.
Dit artikel afdrukken