Net zoals iedereen weet dat de relativiteitstheorie hetzelfde is als de formule E=mc2, zo weet tegenwoordig iedereen wat gluten zijn en dat ze slecht voor je zijn. Wat gluten echt zijn, kun je nalezen op Wikipedia. Gluten zijn eiwitten die voedingsmiddelen structuur en beet geven. Het laat brood bijvoorbeeld gemakkelijk rijzen. Vegetarische monniken zouden de ontdekkers zijn geweest toen ze op zoek waren naar een middel dat vleesvervangers een acceptabel mondgevoel gaf. Seitan, een vleesvervanger van oorspronkelijk Oosterse origine, komt uit die lange traditie. Het is een product dat de gluten uit tarwe geconcentreerd opdient.

This is the End
Vegetariërs en vooral veganisten die gevoelig zijn voor gluten moeten dus oppassen. Gluten zouden je darmwand aantasten. Ze zouden zorgen voor heel veel complicaties. Van op herpesaandoeningen lijkende huidirritaties tot mannelijke 'tarwetieten' en van een slecht humeur tot coeliakie.
En voor wie dat allemaal niet zo precies meekrijgt, zijn gluten de verzamelnaam voor alles wat slecht is. Onderstaand fragment uit de film This is the End (2013) geeft treffend weer wat een hype in de pers doet met de volksgeest van een land:Zelfmoord
Volgens de zeer Amerikaanse presenterende maar van oorsprong Nederlandse dokter Adrian den Boer zorgen gluten zelfs voor zelfmoord. Als je ermee stopt, zou je je lekkerder voelen, ouder worden en raak je al je ontstekingen kwijt waar we als moderne mensen aan lijden:Marketing tool
Toch lijkt teveel aandacht voor het slechte van gluten een tegenreactie op te roepen. Gisteren zei de Wageningse voedingsmiddelentechnoloog Van Boekel in Trouw dat er niets mis is met brood en zelfs niet met de gluten daarin, behalve dan voor coeliakie-patiënten. En vandaag identificeert de Amsterdamse trendwatcher Marjan Ippel de antiglutenberichten die nu onder het grote publiek pakken als een 'marketing tool'. Dat zegt ze vanmorgen in de Provinciale Zeeuwse Courant, de PZC voor mensen uit Zeeland. "Glutenvrij is als marketing tool ontdekt in het rijtje puur, eerlijk en natuurlijk". Ze vergat er nog bij te zeggen dat in datzelfde rijtje ook 'vegetarisch' thuishoort, maar dat is een lastige zoals je begrijpt. Glutenvrij en nepvlees gaan niet zo makkelijk samen.

Modeverschijnsel
In diezelfde PZC noemt diëtiste Esther van Melenberg van de Nederlandse Coeliakie Vereniging - de patiëntenvereniging voor mensen met een glutenintolerantie - de overal verschijnende vermelding op producten 'glutenvrij' een 'modeverschijnsel'. Ze zegt dat je moet oppassen met de hype. "Wij zijn van mening dat tarwe een gezond, vezelrijk product is dat je niet moet weglaten uit je voeding als daar geen medische noodzaak voor is, net als rogge, gerst, kamut en spelt en andere graanproducten die gluten bevatten". Volgens de krant zegt ze dat met stelligheid. Daar voegt ze aan toe: "Er zijn veel mensen die proberen geld te verdienen aan de nieuwe leefstijldiëten. Maar deze hype kan schadelijk zijn. Je loopt het risico op grote tekorten aan vezels, ijzer, vitaminen en mineralen."

Zoals het gaat met trends: het grote publiek hoort niet mevrouw Van Melenberg, maar alleen de 'buzz'. Voorlopig zijn gluten het nieuwe vet.

Vraag: denk je dat de nieuwe glutenvrije trend tot ondervoeding leidt op het niveau van een aantal micronutriënten?

Fotocredits: glutenvrije pizza, uitsnede, Kelly Garbato

-- POLL --

Ik denk dat het vermijden van gluten

Dit artikel afdrukken