In 2020 brak de gerenommeerde Engelse universiteit King’s College in Cambridge met een maar liefst 300 jaar oude traditie. De universiteit besloot een deel van het strakke gazon niet te maaien maar 'wild' te laten groeien.

Tot verrukking van het wetenschappelijk personeel en bezoekers ontstond er een kleurrijke, wilde bloemenweide met klaprozen, korenbloemen en madeliefjes. Het jaar daarop kwamen er nog weer andere bloemen bij. De onderzoekers namen de gelegenheid te baat en onderzochten de spontaan opkomende bloemenpracht.

Meer nog dan een prachtig gezicht, bleek de bloemenweide een opvallend gunstig effect te hebben op de biodiversiteit. Er groeiden 84 plantensoorten, waarvan er slechts 33 waren gezaaid. Ook telden de onderzoekers 16 soorten insecten en spinnen, 149 verschillende geslachten rondwormen en 8 soorten vleermuizen. "We ontdekten dat vleermuizen drie keer vaker boven de bloemenweide naar eten zochten dan boven het gazon,” zegt hoofdonderzoeker Cicely Marshall tegen Scientias. Bovendien bleek het niet bemesten en maaien ook nog eens de uitstoot van broeikasgassen te beperken en weerkaatste de bloemenweide meer zonlicht, wat helpt tegen het hitte-eilandeffect in steden.

Ook de Belgische ‘Maai Mei Niet’ betekende een boost voor de biodiversiteit, schrijft Vilt. Er blijken meer bijen, meer plantensoorten en bedreigde planten- en bloemensoorten op te duiken. Het effect is het grootst bij deelnemers die voor het derde jaar op rij meededen aan de campagne.

Wat te doen nu 'Maai Mei niet' voorbij is? Om de 3 weken maaien is ideaal voor wie houdt van een stuk gazon en toch de natuur wil helpen. Voor de bestuivers én hooikoortspatiënten, want dan komt gras nog net niet in bloei, zegt professor ecologie Koenraad Van Meerbeek (KU Leuven).
  • Deel
Druk af