imageEcht een intens verlangen kun je het niet noemen. Naar nieuwe Hollandse Nieuwe. Het leeft nog niet, er wordt nog niet hevig naar uitgekeken.

Dat komt omdat de oude Hollandse Nieuwe nog zo goed als nieuw is. Geweldige haringen (hier en daar en in Wormerveer).

Maar voor de hyperharinggekken – ik ben er zelf zo een – een bericht, exclusief op Foodlog.
Gisteren, vrijdag was de haring nog niet vet genoeg. 11.2 procent vet werd gemeten in een haring die in het noorden van Denemarken werd aangevoerd. Kan amper zure haring van gemaakt worden.

Toch denken de Hollandse haringinkopers in Denemarken en Noorwegen maandag al maatjes te gaan verwerken. Het is mogelijk. Bij goed weer (veel zonlicht) groeit het voer voor de haring explosief en kan per dag het vetgehalte in de vis met een procent of nog meer toenemen.

Maar gebeurt dat ook? Op 6 juni begint officieel het nieuwe haringseizoen. De haringhandel moet voor die tijd worden bevoorraad. Daar zijn een paar weken voor nodig en de verleiding is groot, bij sommige directies van haringhuizen, om desnoods maar vast te beginnen met haring die nog niet ideaal is.

Je zou het willen weten, als de vlaggen uit gaan en de prijs omhoog: hoe vet is ie precies, visboer, verdient ie dat kwartje extra wel?
Nou is vetgehalte alleen niet allesbepalend, ook wat ie at, de haring, bepaalt hoe hij smaakt. (Wat wordt er eigenlijk oeverloos veel over wijn gezeverd en geschreven in vergelijking met wat je hoort en lezen kan over de smaak vis. Pardon, ik liet me even gaan.)
De hele maatjesvoorraad voor een jaar wordt in ongeveer zes weken gevangen en het kan gebeuren dat de haring een, twee of drie weken na het begin van de nieuwe haringproductie op zijn allerbest is. En die koop je pas later. Lekker!
Dit artikel afdrukken