image

Onlangs hadden we hier een fel debat over GGO's. Voorstanders wezen op het feit dat genetische manipulatie een technologische, maar daarom nog niet onnatuurlijke vorm van veredeling is. Tegenstanders op het feit dat het geen bewezen veilige techniek is.

Gisteren 2 berichten op foodnavigator.com die laten zien dat GGO's in het hart van onze voedselproductie zijn doorgedrongen. Zaadveredelaar Monsanto werkt aan zijn nieuw generatie soja, de variëteit MON 89788. Net als de eerste generatie boon, is deze ongevoelig voor het bestrijdingsmiddel Roundup. De nieuwe boon zorgt voor een opbrengstverbetering van 4 tot 7%.

Volgens Monsanto was in 2005 87% van de Amerikaanse soja-velden voorzien van haar genetisch gemanipuleerde bonen. Internationaal is 40% van de sojaplantages voorzien van deze bonen. Tel bij deze arealen nog eens een veilige 30-40% op voor de velden die ingezaaid zijn met producten van Monsanto's concurrenten en je hebt waarschijnlijk een aardige indruk van de aard van de soja die je in vele producten als bijmenging meekrijgt. Diezelfde omvang van gentech is mede een verklaring van de nieuwe regels op het gebied van de benaming 'biologisch' , waarin een klein percentage GGO's getolereerd wordt zonder dat vermelding verplicht is.

Op dezelfde pagina meldt foodnavigator dat de verdeling van palmolie - een belangrijk substituut voor transvetten - nu in een stroomversnelling komt. De nieuwste gentechnologie is daarvoor cruciaal.
Pikant detail. Verdwijnt in Zuid-Amerika in ras tempo natuurgebied voor de teelt van soja, in Indonesië en Maleisië wordt door de opkomst van palmolie het leefgebied van de Oerang Oetan bedreigd.
Dit artikel afdrukken