Dat volkoren producten gezond zijn, wisten we al. Een onderzoeksteam uit Finland, Italië en Frankrijk zegt nu ook een mogelijke moleculaire verklaring te hebben gevonden: betaïne, een groep van stoffen die de structuur van zowel formele positieve als negatieve ladingen hebben.

Ze onderzochten het effect van een 12-weken-durend dieet met veel volkoren producten op de metabolieten van mensen met insulineresistentie.

Het dieet verhoogde de aanwezigheid van betaïnes in het lichaam in vergelijking met het controle-dieet (laag in volkoren granen, maar gelijk in macronutriënten). Ook bleek dat een grotere hoeveelheid betaïne samenhangt met een verbetering in het glucose-metabolisme. Een hogere hoeveelheid pipecolic acid- en valine-betaïne hing bijvoorbeeld samen met een lager glucoselevel na het eten.

Epidemiologische studies tonen al langer een relatie aan tussen een dieet met veel volkoren granen en gezondheidseffecten zoals een verlaagd risico op hart en vaatziekten en diabetes type 2.
Oxford Journals - Diets rich in whole grains increase betainized compounds associated with glucose metabolism | The American Journal of Clinical Nutrition | Oxford Academic
  • Deel
Druk af