Bewerkt vlees, zoals worsten, hamburgers en al die soorten vleeswaren kunnen darmkanker veroorzaken volgens de IARC (International Agency for Research on Cancer), onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). We voerden er op Foodlog ooit een lange - en relativerende - discussie over.
En hoe zit het nou met bewerkte vis, zoals gerookte zalm? Dat vraagt de Well-redactie van The New York Times zich af.
Volgens het IARC zit gerookte vis in dezelfde categorie als bewerkt vlees. Het zou dus ook potentieel kankerverwekkend zijn. Het zouten en roken van vis verschilt niet van de bewerking van vlees. Er worden dezelfde conserveringsmiddelen aan toegevoegd en roken produceert dezelfde kwalijke stoffen.
Maar vis was toch een gezond alternatief voor vlees? Met omega 3-vetzuren en zonder verzadigd vet? Heft dat voordeel het nadeel van de bewerking misschien op? Daar zijn geen wetenschappelijke gegevens over beschikbaar. De deskundigen van IARC die door Well geraadpleegd worden, hebben geen antwoord paraat. Daar komt nog eens bij dat de consumptie van bewerkt vlees vele malen groter is dan die van gerookte vis.
Gerookte en gezouten vis is smakelijk, redelijk voordelig en goed houdbaar, schrijft Well. De voordelen van vis eten, ook al is het bewerkt, kunnen opwegen tegen vlees eten. Well adviseert om niet alléén maar gerookte vis te eten.
En hoe zit het nou met bewerkte vis, zoals gerookte zalm? Dat vraagt de Well-redactie van The New York Times zich af.
Volgens het IARC zit gerookte vis in dezelfde categorie als bewerkt vlees. Het zou dus ook potentieel kankerverwekkend zijn. Het zouten en roken van vis verschilt niet van de bewerking van vlees. Er worden dezelfde conserveringsmiddelen aan toegevoegd en roken produceert dezelfde kwalijke stoffen.
Maar vis was toch een gezond alternatief voor vlees? Met omega 3-vetzuren en zonder verzadigd vet? Heft dat voordeel het nadeel van de bewerking misschien op? Daar zijn geen wetenschappelijke gegevens over beschikbaar. De deskundigen van IARC die door Well geraadpleegd worden, hebben geen antwoord paraat. Daar komt nog eens bij dat de consumptie van bewerkt vlees vele malen groter is dan die van gerookte vis.
Gerookte en gezouten vis is smakelijk, redelijk voordelig en goed houdbaar, schrijft Well. De voordelen van vis eten, ook al is het bewerkt, kunnen opwegen tegen vlees eten. Well adviseert om niet alléén maar gerookte vis te eten.
Eet liever geen gerookte zalm of forel als het aan de Franse Consumentenbond ligt.
De gevonden niveaus PAK's in de zalm overschrijden de toegestane waarden! Het casinoproduct bevat 17 microgram (µg) benzo[a]pyreen per kilogram (toegestaan max 2 µg/kg).
Andere PAK's worden niet gecontroleerd maar komen soms in zeer grote hoeveelheden voor, zoals in Labeyrie Bio met 1.268 µg/kg!
Overigens onnodig veel zout, maar gelukkig zeer weinig zware metalen.
Bron: 60 Millions de Consommateurs
De veelal synthetische hulpstoffen beperken zich niet tot nitrietzout Tessa Voerman Mijn persoonlijke ervaringen - neurologische schade door synthetische dragers in injecties + voorkomen vorming van nieuwe darmpoliepen - hebben mij de overtuiging gegeven, dat vrijwel alle - vooral synthetische - hulpstoffen onafbreekbaar blijken. Hetgeen specialisten en chemici ook toegaven. Fundamentele denkfout blijkt de veronderstelling te zijn dat de hulpstoffen met de overige stoffen zouden worden afgebroken. "Ze zijn letterlijk niet kapot te krijgen", zei een topchemicus me. Teveel belanden en hopen zich op in weefsels en organen in een vaak zeer langzaam, maar zeker proces. De genetische gevoeligheid bepaalt het al dan niet en moment van kwaadaardigheid.
Helaas behoren onderzoeken naar de schadelijkheid beslist niet tot de verdienmodellen. Als experts in debatten vastlopen, komt men met een veelzeggend argument: "U zult met uw inzichten wel weinig opdrachten krijgen!"
Vooral als je het gebruik van de oervormen van natuurproducten in eeuwen en zelfs millennia naloopt, is de overtuiging dat een reeks van nu als schadelijk of levensgevaarlijk betitelde natuurproducten in hun oervorm dat beslist niet kunnen zijn geweest.
Sinds de oudheid maakte de mens zijn onderkomens en bootjes waterdicht met uit bast van bomen verkregen houtteer. Zodra men koolteer ging toepassen ging het ernstig mis.
In de 12e eeuw demonstreerde een Zuid-Europese machthebber asbest als 'wonderstof' door na het afruimen na een massaal diner de tafellakens van asbest in het haardvuur te werpen, zonder dat er verbranding volgde. In geweven vorm kreeg asbest ruime toepassing met schorten en handschoenen in smederijen en gieterijen. Zodra synthetische stoffen zeer ruime, uitdagende vormgeving mogelijk maakte, ging het ook met asbest vreselijk mis en werd ook die stof niet langer herkenbaar betrouwbaar.
Ook met vertrouwde conserveermiddelen als vet, zout en suiker is een dergelijke ontwikkeling te bespeuren.
Bij tabak is de ontwikkeling zo mogelijk nog verdwaasder. Het Haagse Gerechtshof - 6-12-2018 - wees de longartsen en andere critici van de tabaksindustrie op haar onaantastbaarheid via de onbegrensd ogende toestemmingen. Nicotine kan niet anders dan in meest natuurlijke vorm probleemloos zijn geweest. Synthetische stoffen laten ook die natuurstof radicaliseren.
Zeer overtuigend oordeel over de effecten van tabaksgebruik in de 18e en 19e eeuw geeft de Faculteit der Archeologie van de Universiteit Leiden:
"Pijpgebruik door jong en oud. Sporen van pijproken bij individuen van het Sint Janskerkhof, ‘s-Hertogenbosch", M.C. van Dijk, BE. Berkholst, B. Brozius, E.K. Kuijjer, EB. van Meel, N.H. Maller, T.K. Nielsen, P.JJ.F. Soffers, L.J. Sterner, L de Veth, en H.L. Mickleburgh'
[opgraving in 1984 en uitgebreid onderzocht vooral in 2010-2011]
Het toont aan dat in de 18e en 19e allerminst rookvrije generaties bestonden:
• In de regel is een vrij langdurige periode van pijproken nodig om een duidelijke pipe notch in het gebit uit te slijten en het kan dus worden vastgesteld
o dat er in deze periode al voor het 15-16e jaar gerookt werd.
• Bij de individuen van 17-25 jaar waren er eveneens 2 (van de 6) met pipe notchus en bij de individuen van 25-45 jaar waren dit er 8 (van de 11).
• Alhoewel het assemblage vrij klein is en hierdoor vertekening een rol kan spelen,
o lijkt het er op dat al vroeg begonnen werd met pijproken door sommige individuen
- waardoor pipe notches al zeer duidelijk zichtbaar werden met hun 15-16e levensjaar.
• Hoewel de individuen van 17-25 jaar slechts enkele deze pipe notches vertonen (2 van de 6) verschuift dit sterk bij 25-45 jaar (8 van de 11).
• Gebaseerd hierop kan gesteld worden
o dat, hoewel niet gebruikelijk, er door deze individuen soms al vroeg werd begonnen met roken
o en dat op latere leeftijd de meesten regelmatig pijp rookten.
De beschrijving van de conclusies toont verbazing over de afwezigheid van duidelijke schadelijke effecten. Daarvan staan de conclusies inzake tandbederf in schril contrast met wat nu veelvuldig als afschrikkend in tekst en op foto's wordt gepresenteerd:
• Uit ons onderzoek komt geen direct verband tussen roken en tandbederf, tandsteen of hypercementose naar voren.
Meest verdwaasd is de reactie van de moderne mens die ter voorkoming van tabak een uiterst bedenkelijke mix van chemische stoffen gaat opzuigen via het ook door de tabaksindustrie gepromote "vampen"!
Het geheel toont de dominantie aan van de communicatie. Het onderstreept de juistheid van de stelling dat tegenover iedere journalist minstens zeven communicatie-experts staan.
Dat de uitspraak van het Haagse Gerechtshof buiten debatten blijft en ook niet tot Kamervragen heeft geleid, zegt alles over de ruimte voor politiek en bestuur. Of meer nog het gebrek daaraan.
Bij mijn weten zout je te roken vis niet met nitrietzout, en te roken vlees wel. En is nitriet een van de oorzaken van de 'ongezondheid' van 'cured'.
Oervormen van natuurproducten kunnen (levens)gevaarlijk worden na vermenging met - vooral synthetische - chemie Joep Goossens inclusief de mens via inhaligheid!
"Ambachtelijkheid" is één van de meest misleidende productomschrijvingen geworden.
Verkankerde productie van voeding en genotmiddelen verkankert de menselijke populatie op steeds grotere schaal. Dokter Meinsma schrok nog van jaarlijks zo'n 9.000 kankergevallen, eind jaren '50. Na 60 jaar 12x meer in aantal en 8x meer naar inwoners 116.000!
Iedereen zegt zich maximaal te willen inzetten tegen kanker. Maar de aantallen en de ontwikkelingen kent men niet.
AH maakt er nog steeds een rommeltje van en houdt ons daarmee dom.
Eerder al 'Ambachtelijk gerookt met rookaroma', en nu 'AH Gerookte zalm (Gravad Lachs)'
Volgens de Noorse wikipedia komt er naast marineren van de rauwe zalm helemaal geen rook of rookaroma aan te pas!
NL wikipedia: Gravad Lax
Noors: Gravlaks
Maar let op: in plaats van Gravad lax, Gravad laks, Gravlax of Gravlaks verspreidt AH de benaming 'Gravad-Lachs' die nergens beschreven staat. Dan toch maar naar IKEA voor een gravad lax zónder rook?