Ondergetekende zei er in Dit is de Dag over dat het geen nieuws is. We weten al veel langer dat het eten van zogenaamde 'cured meats' - verwerkte en houdbaar gemaakte vleesproducten - geassocieerd is met darmkanker. Dat geldt ook voor roodvlees, een vleestype waar niet alleen rundvlees, maar ook lams- en varkensvlees onder vallen. Kip en kalkoen vallen er niet onder.
Politiek doel
Heel opvallend vind ik - en dat zei ik ook in de uitzending - de hardhandigheid waarmee de WHO zijn nieuws brengt. Ik zei dan ook verleid te worden door de gedachte dat er een politiek doel achter de boodschap schuilgaat. Het publiek moet versneld in een andere houding gebracht worden.
.@dickfoodlognl was kritisch over het WHO-onderzoek naar bewerkt vlees en kanker. Politiek gemotiveerd, zegt hij. https://t.co/Jbq1oOqGfY
— Tijs van den Brink (@TijsvandenBrink) October 26, 2015
Kwalijk?
Het nieuws heeft gisteren vele honderden miljoenen mensen bereikt. Bij al die mensen is een boodschap ingeprent: 'er is iets niet pluis met roodvlees en vleeswaren in het bijzonder.' Dat is een goede zaak, want het inspireert mensen tot het eten van minder vlees. Dat is echt veel beter voor alle leven op aarde. Bovenal is het buitengewoon effectief. Ik kan geen goedkopere en effectievere wereldwijde reclamecampagne bedenken. Zeker niet nu het 'nieuws 'ook in officiële voedingsadviezen moet worden verwerkt. Maar moet dat nou met zulke bangmakerij?
De tafelgenoten in de studio moesten even wennen aan de gedachte dat er een bewust gekozen beleidseffect op de houding van mensen achter zou kunnen zitten. Ook wetenschappers verbonden aan gerespecteerde instituten nemen politieke posities in. Zoals The Guardian schrijft: 'wetenschappers weten helemaal niet hoe slecht vlees nou echt is.' En dat beslist een ware uitspraak. De WHO zei er niet voor niets bij dat een gematigde vleesconsumptie ons de juiste voedingsstoffen binnen laat krijgen.
Voor mijn part maken we daar voor onze contreien 'een sterk gematigde consumptie van', maar van vlees en vleeswaar krijg je geen kanker.
Vraag: als het politiek is, vind je dat dan kwalijk van de WHO?
Een bepalend sentiment
Nota bene: een tweet van Niels Willems gaat wel heel ver. Ik wil niet suggereren dat de wetenschappers van het IARC, onderdeel van de WHO, een standpunt innemen over dierenleed, maar zich wel realiseren dat impactvolle communicatie van hun kant een verschil kan maken voor de gevolgen van vleesconsumptie. Ik wil zelfs niet suggereren dat er sprake is van een bewust 'complot'. Er heerst een sentiment dat ook het oordeel van de zogenaamde community of experts dat bij gebrek aan eenduidige evidence in de voedingsleer de waarheid bepaalt, beïnvloedt om het verschil te maken. Dat is wat ik vermoed.
@foodlog_nl WHO pic.twitter.com/psuq1JJsNE
— Niels FC Willems (@NielsFCWillems) October 26, 2015
Toegevoegd (2 nov. 10.00 uur): Arjan Lubach deed de case gisteravond ook nog even, nadat Martijn Katan en Anahad O'Connor hadden uitgelegd hoe het zit (het leukste in de uitzending is de epische verspreking van de NOS: vleeswaar eten zorgt voor een 20 keer grotere kans op kanker)
Fotocredits: Knak, elwin.nu
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In feite en dat is ook al jaren bekend,is alles wat bewerkt,dus uit de fabriek komt,is te ontraden,dat zeggen 'achteraf' zelfs de bobo's van bijv. een Unilever.Dat moet toch genoeg zeggen,met andere woorden ga weer eens zelf(leren)koken,met minder vlees,goed vet, bv. kokos,volle zuivel en roomboter mag nog steeds en is zelfs aan te raden,veel groente ,noten en fruit en ja,jammer minder koolhydraten en als je denkt het kost me te veel €€€€ of tijd dan zeg ik: it is all in the mind:,schakelen,proberen dus als je van jezelf of gezin houdt 't kan geen kwaad,suk6 en dat meen ik echt××
Mosterd na de maaltijd, maar waarom heeft de WHO de guidelines en de adviezen van de Brazilianen niet overgenomen? Vorig jaar november buitelden de experts over elkaar om de Braziliaanse overheid te loven voor hun baanbrekende werk.
Voor diegenen die het alweer vergeten zijn, hier kan je het nalezen (in het engels).
Ha
ok was t helemaal vergeten in deze discussie om bovenstaande helemaal te lezen ;( shame shame...
De rest blijft zo. Of accepteren van de oude statistiek of niet. Zo ja: overall +3% op eerder overlijden bij bewerkt vlees >20 gr per dag... naar ratio toenemend.
Frank scroll eens een heel klein beetje naar boven.
Als treffend en vette LOL wil ik dit VPRO slot melden - zonder verder te zeiken over GMO, TTIP (je wil niet weten wat het vee in de USA allemaal ingespoten/ gevoerd krijgt naast groeihormoon - ik ben ervan overtuigd dat dit het verschil tussen USA studies over onbewerkt vlees en andere studies verklaart), en chemische toevoegingen/ bewerkingen ;) - die ten slotte maar >3% vroegtijdige doden geven in de bottom-up populatie bij (>20 gr) bewerkt vlees... daar speelt zoveel... dat is ouderwetse statistiek ;) Dus als we het nieuwerwets willen:
Waar blijft het speltheoretische model? De (gekoppelde) databases ervoor raken steeds completer... (helaas kan ik het niet maken :( ... ondanks al m'n programmeerkennis... daarvoor is grootschalige interdisciplinaire samenwerking nodig met bijv. de wiskundige speltheoretische geniën van de Maastricht universiteit.)