Een grote en langlopende Zweedse cohortstudie laat zien dat het eten van vijf stuks groenten en fruit per dag de levensduur met 3 jaar kan verlengen. In een groep van 71.700 Zweden van 45-83 oud, die gedurende 13 jaar gevolgd werd, overleden in die tijd 11.400 mensen. Degenen die nooit groenten of fruit aten, leefden gemiddeld 3 jaar korter en hadden een 53% hoger sterftecijfer dan degenen die 5 keer per dag groenten en fruit aten.

Werden fruit en groenten apart bekeken, dan bleken mensen die nooit fruit aten 19 maanden korter te leven dan degenen die 1 stuk fruit per dag consumeerden. Onderzoeksdeelnemers die 3 porties groenten per dag aten, mochten 32 maanden bij hun levensverwachting optellen in vergelijking met de mensen die nooit groenten aten.

Het onderzoek is uitgevoerd door wetenschappers van de Zweedse medische universiteit Karolinska Institutet en is gepubliceerd in the American Journal of Clinical Nutrition. De verbanden zijn louter statistisch. Er is niet gezocht naar causale verklaringen.
Dit artikel afdrukken