Als 25-jarigen van nu net zo veel eten als hun ouders toen die 25 waren, en er hetzelfde bewegingspatroon op na houden, dan zouden ze toch stukken dikker worden.

Wetenschappers van de Canadese York University ontdekten dat de uitbraak van obesitas in onze tijd andere oorzaken heeft dan alleen verkeerde voeding en een gebrek aan beweging.

Minder calorie-inname, meer bewegen, toch hogere BMI
De wetenschappers hadden de beschikking over de voedingsgegevens van bijna 36.400 Amerikaanse volwassenen uit de National Health and Nutrition Survey (NHANES) tussen 1971 en 2008. Ook gebruikten ze de data over de fysieke activiteit van ruim 14.400 volwassenen in de jaren 1988-2006.

Op basis van dezelfde voedselinname zou iemand in 2008 zo'n 10% zwaarder worden dan iemand in 1971. Zelfs als die persoon meer beweegt.
Ze constateerden dat tussen 1971 en 2008 de gemiddelde BMI, calorie-inname en hoeveelheid gegeten koolhydraten 10 tot 14% toenamen. De inname van vet en eiwitten daalde met 5 tot 9%. Tussen 1988 en 2006 nam de vrije tijd die besteed werd aan fysieke activiteiten toe met 47-120%.
Uit de analyse bleek dat voor een bepaalde hoeveelheid calorieën, macronutriënten of hoeveelheid bewegen de voorspelde BMI in 2006 significant hoger uitkwam dan in 1988. Op basis van dezelfde voedselinname zou iemand in 2008 zo'n 10% zwaarder worden dan iemand in 1971. Zelfs als die persoon meer beweegt.

Energiebalans en leefstijlfactoren
De onderzoekers concluderen daaruit dat 'minder eten, meer bewegen' dus niet het gewenste resultaat aan gewichtsverlies oplevert. "Dit komt doordat op gewicht blijven echt wel wat complexer is dan 'energie in' versus 'energie uit'," zegt onderzoeksleider Jennifer Kuk op Science Daily.

Kuk denkt dat onze leefstijl en omgevingsfactoren, zoals medicijngebruik, vervuilende stoffen om ons heen, onze genen, wanneer we eten, stress, de samenstelling van ons microbioom en zelfs aan hoeveel licht we 's nachts blootgesteld worden allemaal van invloed zijn op ons lichaamsgewicht. "Op gezond gewicht blijven, is nog nooit zo uitdagend geweest als nu", zegt ze.

Het onderzoek is verschenen in Obesity Research & Clinical Practice.

Fotocredits: 'Hard werken in de sportschool', CCFoodTravel.com
Dit artikel afdrukken