Biefstuk, schnitzel, plakken zalm en carpaccio kunnen behalve uit één stuk vlees of vis ook uit kleine stukjes vlees bestaan die letterlijk aan elkaar geplakt zijn. Dat liet de Keuringsdienst van Waarde maandagavond zien in zijn jongste uitzending. Vleesverwerkers plakken resten vlees aan elkaar met lijm die is gemaakt van fibrinogeen en trombine, stofjes die uit het bloed afkomstig zijn. Deze eiwitten veroorzaken bloedstolling bij wondjes.

Voor ingewijden niets nieuws. Maar na de uitzending bleek dat dit voor veel kijkers als een onaangename verrassing kwam. "Walgelijk," "smerig" en "echt zo goor" waren een paar reacties die het AD van Facebook haalde.

Roy van der Ploeg van het Voedingscentrum zegt in het AD: “De lijmstoffen zijn vaak natuurlijke fosfaten die de stukken vlees aan elkaar hechten. Het is veilig." Wel moet je het zogenoemde 'lijmvlees' goed gaar bakken. Bij een stuk vlees of vis uit één stuk zitten de bacteriën alleen aan de buitenkant. Bij verlijmd vlees kunnen ze ook binnenin je plakbiefstukje terecht zijn gekomen.
AD - Gelijmd vlees maakt consumenten misselijk
Reageer
  • Deel
Druk af