Fotocredits: 'Visassortiment met MSC en ASC-keurmerk', FL Media
Flash GezondheidPFAS in vis geen reden om geen vis te eten
Via voedsel en drinkwater samen krijgen Nederlanders te veel PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen) binnen. Dat wisten we al, maar nu heeft het RIVM het nauwkeurig(er) berekend, op basis van meer gegevens. Gemiddeld ligt de hoeveelheid PFAS die we binnenkrijgen 40% lager dan eerder was ingeschat.
De dosis waaraan we blootgesteld worden zou ongezond kunnen zijn, omdat deze boven de 'gezondheidskundige grenswaarde' ligt. Dat is een veilig geachte grens die bewust heel laag ligt. Dat we meer binnenkrijgen dan die grens, betekent volgens het RIVM niet dat iedereen nu ziek gaat worden.
Via voedsel krijgt de gemiddelde Nederlander meer dan drie keer zoveel PFAS binnen als via drinkwater, blijkt uit het onderzoek. Drinkwater dat van oppervlaktewater is gemaakt, is een grotere bron van PFAS dan drinkwater uit grondwater.
Als het om voeding gaat, is vis een belangrijke bron van PFAS. Toch adviseert het Voedingscentrum om vis te blijven eten, omdat de nutritionele voordelen op zouden wegen tegen de nadelen. Ook met koffie, thee, graanproducten, melkproducten, vlees, eieren, fruit en groente krijgen we PFAS binnen. Het RIVM adviseert om vooral gevarieerd te eten om te voorkomen dat je te veel PFAS binnen krijgt.
Omdat PFAS, de beruchte 'forever chemicals' letterlijk overal voorkomen, maakt Nederland zich sterk voor een Europees totaalverbod op deze stoffen.
RIVM - Nieuw onderzoek bevestigt: mensen in Nederland krijgen te veel PFAS binnen | RIVM,
6 jul 2023