Ierland hield afgelopen week de adem in. Bij een dood gevonden, 5 jarige Roodbonte koe werd BSE - gekkekoeienziekte - vermoed.

De BSE-epidemie van de jaren '80 van de vorige eeuw zette de Europese rundvleessector op forse achterstand. Pas de laatste jaren komt Europees rundvlees internationaal weer in trek. Ierland kreeg juist vorige maand de status 'verwaarloosbaar risico' (BSE-vrij) toegekend van de World Organisation for Animal Health. Een nieuw geval van BSE is dan ook slecht nieuws. Laboratoriumonderzoek bevestigde de bange vermoedens. Maar, zo heet het, het ging om een 'geisoleerd geval' van 'klassieke BSE' bij een individueel dier.

De autoriteiten zijn bij hun onderzoek grondig te werk gegaan. Alle dieren uit het 'risicocohort' zijn opgespoord, geslacht en getest. Daarbij werd verder geen BSE aangetroffen. Ook het voer op de getroffen boerderij is onderzocht, dat bleek vrij van dier- en beendermeel. Ierland kent sinds 1990 een verbod op voer met dier- en beendermeel omdat het de bron van BSE bleek.

"Het onderzoek heeft niets opgeleverd waardoor dit geval afwijkt van de andere gevallen van klassieke BSE die in Ierland of elders zich voorgedaan hebben." liet de overheid weten, aldus de Irish Times. Dat er nog klassieke BSE optreedt na het invoeren van het verbod op dier- en beendermeel is niet uniek en zou niets zijn om van te schrikken. In Ierland en andere landen is een, overigens dalend, aantal los van elkaar staande gevallen vastgesteld.

Export niet in gevaar
Volgens Simon Coveney, de betrokken minister, heeft dit BSE-geval geen gevolgen voor de vleesprijzen. Ook zegt hij "We zijn er vrij zeker van dat alle nieuwe markten die we geopend hebben en de ambitie die we hebben om dit jaar en volgend jaar te groeien in die markten gewoon conform planning doorgang gaat vinden".
De vleessector onderschrijft die visie: "Dit geïsoleerd geval zal geen gevolgen hebben voor de internationale handel in Iers rundvlees. De recent verkregen markttoegang in de Verenigde Staten, Japen en China komt niet in het gedrang”, liet de Meat Industry Ireland weten, aldus Vilt.

De rundvleesproductie is een belangrijke kurk voor de Ierse economie.

Fotocredits: Roodbonte koe (MRIJ), ednl
Dit artikel afdrukken