Philippe de Villiers, een kleurrijke rechtse Franse politicus en pretparkexploitant, heeft tijdens een onderhoud gisteren met Vladimir Poetin gezegd dat de gemiddelde Europeaan zich niet herkent in de maatregelen die de EU tegen Rusland heeft ingesteld. Dat schrijft Itar-Tass.

Meer respect voor Poetin dan voor Europese leiders
Poetin legde De Villiers uit dat Rusland gedwongen was om tegenmaatregelen te nemen tegen de sancties die de EU tegen zijn land had ingesteld. Voortzetting van de open toegang tot de markt van Russische boeren zou hun ontwikkeling en belang op een achterstand zetten. Poetin benadrukte dat de sancties niet bedoeld zijn om iemand te schaden, maar om de juiste verhoudingen te scheppen.

De Villiers legde Poetin uit dat veel Europeanen de Russische sancties niettemin zien als 'oorlogstaal' en liever samenwerking als 'vredelievende taal' horen. Waaraan hij toevoegde “Europeanen denken anders dan hun leiders en delen de mening niet van de mensen die vanuit Brussel de orders geven." Hij ging verder door te zeggen dat wat hem betreft de toekomst van Europa niet verbonden moet zijn met die van de VS, maar met die van een Europa waartoe ook Rusland behoort.

Philippe de Villiers benadrukte dat Europa zijn eigen, onafhankelijke stem moet kiezen en dat Frankrijk die in belangrijke mate zou moeten laten horen. Volgens De Villiers zou een krachtige politicus als Poetin een veel gerespecteerder figuur zijn dan de meeste Europese leiders.

'5e economische macht ter wereld'
François Hollande, die politiek een tegenstander is van De Villiers en wiens land al een decennium economisch wegglijdt zonder zicht op verbetering, zei vanmorgen dat hij Frankrijk de 5e economische macht ter wereld wil laten blijven zijn. Op een kleurrijke manier kiest Frankrijk zijn eigen geluid, los van Europa dat zich door de economische crisis inderdaad zou kunnen afvragen tot welke wereld het behoort. Het blijkt immers gevoelige handelsbelangen te hebben met zijn Oosterburen en, mede daarom, koningshuizen met tsarenbloed.
Dit artikel afdrukken