Franse varkensboeren, die met name in Bretagne wonen, lieten zaterdag uit protest tegen de lage prijzen die zij voor hun vlees krijgen biggen los in de supermarkt. Dat deden ze in een Géant bij Rennes, de hoofdstad van de vier Bretonse departmenten.

De dieren kregen een heel gangpad met stro en verwerkte producten waarin varkensvlees zit tot hun beschikking.

Viande de Porc Français
De boeren krijgen minder dan €1,10 voor een kilo karkas, terwijl hun kostprijs op €1,50 -1,60 ligt. Dat betekent dat ze per dier op dit moment zo'n €40 tot €50 moeten toeleggen om varkens te kunnen houden.

De boeren willen dat er heel duidelijk 'VPF' (= Viande de Porc Français, Frans varkensvlees) op het vlees komt te staan. Nu zou 70% van het vlees uit het buitenland komen, terwijl de consument zich daar niet of onvoldoende van bewust is. Ze eisen niet dat er alleen nog maar Frans vlees in de winkels komt, maar wel dat de consument in één oogopslag moet kunnen zien dat hij Frans vlees - of juist niet - koopt.

Als de super hun eis voor transparantie niet inwilligt, dreigen de varkenshouders hun actie voort te zetten.Fotocredits: still, Le Télégramme
Dit artikel afdrukken