In de NRC was er geen aandacht voor de opmerkelijke uitspraak (zie de video hieronder, 8:06) die voormalig LTO-bestuurder, oprichter van de Nederlandse Melkveehoudersvakbond en drijvende kracht achter het Mesdagfonds en Agrifacts, Jan Cees Vogelaar deed tijdens het Forum voor Democratie-congres afgelopen zaterdag in Barneveld, het hart van traditioneel boeren-Nederland.

Vogelaar sprak vanaf een moderne groene John Deere-trekker op het podium. Politiek leider Thierry Baudet van Forum had hem uitgenodigd om duidelijk te maken waarom zijn partij er is voor de boeren.

Vogelaar zei recent zijn lidmaatschap van het CDA - een boerenpartij van 'spiegeltjes en kraaltjes' volgens Vogelaar - op en blijkt inmiddels te hebben gekozen voor Forum. Vogelaar is een fenomeen in boeren-Nederland en zet daarmee na de al eerder uitgesproken steun van oud-CDA-staatssecretaris Henk Bleker een nadrukkelijke toon: boeren hebben behoefte aan een partij die rechtvaardig voor oude tradities en gevestigde belangen opkomt.

Op Foodlog zeiden we eerder dat Forum-leider Thierry Baudet met zijn steun aan de gevestigde belangen van boeren precies weet wat hij doet: burgers weten intuïtief dat wat boeren wordt afgenomen straks ook hen wordt afgenomen. Door zijn steun aan 'de gewone boer' wint hij stemmen onder burgers. Vogelaar citeert in zijn maidenspeech voor het Forum-congres de watermeloen-metafoor van Baudet voor milieupartijen: groen van buiten, rood van binnen. Ieder woord van de speech is voer voor interpretatie.

YouTube - Jan Cees Vogelaar: Het wordt boeren en boerinnen onmogelijk gemaakt te boeren. - YouTube
  • Deel
Druk af