De Europese Commissie staakte gisteren de toekenning van schadebedragen voor bederfelijke groenten en fruit. De daarvoor bestemde pot van € 125 miljoen die op 18 augustus jongstleden werd toegekend blijkt niet alleen zwaar overtekend, ook is er duidelijk vaststelbaar sprake van fraude door de centrale organisaties die de claims op schade indienden.

Niet bestaande export geclaimd
Er blijkt sprake van grote belangstelling voor de schadepost van de EU. Die belangstelling blijkt zo groot dat voor een aantal productgroepen meer omzetverlies is geclaimd dan de totale export naar Rusland bedraagt. In sommige gevallen blijkt de geclaimde omzet ten opzichte van de werkelijke zelfs een aantal malen over de kop te gaan.

'Zielige zooitje'
Een contact in Brussel zei tegen Foodlog 'wat een zielig zooitje toch'. Brussel is dus boos. In een persbericht van gistermiddag kondigt Eurocommissaris Dacian Ciolos aan dat hij doorgaat met de steun, maar dat hij met een 'meer gericht en efficiënt' ('more targeted') schema voor ondersteuning zal komen. Die woorden betekenen dat hij met een niet fraudegevoelig plan moet komen voor hij tot verdere schade-uitbetaling kan overgaan.
Vanuit de wandelgangen is in de Nederlandse pers te beluisteren dat Polen de grootste fraudeur zou zijn. Wij vroegen het na en kregen te horen dat alle landen lijken te hebben gemajoreerd.

Kritiek op Ciolos
Onder de de nieuwe Commissie-voorzitter Jean-Claude Juncker zal Ciolos niet terugkeren. Op zijn plaats zal de Ier Phil Hogan verschijnen. Bij het bekend worden van dat nieuws reageerde de Nederlandse boerenvoorman Albert-Jan Maat met instemming. Ciolos zou te weinig voor vernieuwing zijn geweest en te weinig hebben voorgesorteerd op verandering. Het lijkt erop dat Maat's verwelkoming van de 'liberalere' Hogan net op een ongelukkig moment kwam waar het de moraal en onderliggende motieven van boerenorganisaties betreft.

Fotocredits: bloemkool, Muffet
Dit artikel afdrukken