Le Figaro tekende uit de mond van de Franse landbouwminister Stéphane le Foll op dat niet alleen het Russische embargo voor problemen zorgt, maar dat ook de agrarische productie wel erg is gestegen de laatste jaren. Dat doen boeren om hun kostprijzen laag te houden en hun product op de wereldmarkt verkoopbaar te houden. Worden ze te duur, dan komen de producten van andere boeren hier op de markt.

Melk
Le Foll heeft het specifiek over melk en de situatie in zijn land. Anders dan in Nederland, zijn de grote zuivelverwerkers geen coöperaties die de melk van hun leden moeten afnemen, maar bedrijven die de melk van boeren kopen tegen marktprijzen. Als ze genoeg hebben, moet de boer zijn melk elders zien te verkopen. Dat zorgt ervoor dat er overal goedkopere melk wordt aangeboden, zodat de marktprijs sterk daalt.

Heel verschillende oproepen
Le Foll riep dan ook de melkverwerkers en supermarkten op geen misbruik te maken van de situatie door voor de laagste mogelijke prijzen te gaan. In aanloop naar het gesprek van de ministers van landbouw van vanmiddag gaf hij aan dat er niet alleen op korte, maar ook op lange termijn moet worden gekeken naar het omgaan met overaanbod. Een zaak die volgens hem losstaat van het Russische embargo en eerder een structureel probleem in de Europese landbouw is geworden.

Boerderij meldt vanmiddag een aantal geluiden uit het Europese parlement. Ook Europarlementariërs vragen niet alleen crisismaatregelen op korte termijn, maar willen tevens oplossingen voor de lange termijn. Dat laaste omdat ze verwachten dat de Russische markt nog langere tijd gesloten zal blijven. Geheel anders dan Le Foll denken zij dus aan de 'lange termijn' als een periode om uit te zingen tot de Russische boycot weer wordt opgeheven. Le Foll denkt eerder aan het vinden van middelen en strategieën om overaanbodaan te pakken, los dus van die Russische kwestie.
De Nederlander Bas Belder (SGP) vindt dat het huidige budget van € 125 miljoen voor steunmaatregelen veel te laag is. Andere Europarlementariërs roepen op om juist nu de consumptie van Europees geproduceerde groente en fruit te promoten bij de burgers, om hiermee de afzet te bevorderen en het overaanbod zelf weg te eten.

Het is nog niet bekend welke inzichten de EU Landbouwraad, die vanmiddag bijeen was, hanteert om zijn gedachten over zinvolle en effectieve maatregelen te bepalen.
Dit artikel afdrukken