Voedselwaakhond foodwatch vraagt consumenten supermarkten Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en Plus onder druk te zetten om met een oplossing te komen voor 'verboden' pesticiden op groenten en vruchten van buiten de EU. Het gaat om resten van bestrijdingsmiddelen waarvan het gebruik in Europa verboden is, maar die toch bij controles aangetroffen worden op zowel alledaagse producten als boontjes uit Kenia als exotisch fruit als lychees uit China. "Omdat de EU geen eisen kan stellen aan gebruik van pesticiden buiten de EU, is het ingewikkeld om via wetgeving Europese consumenten hiertegen te beschermen”, schrijft foodwatch. Volgens foodwatch levert het "driedubbele winst" op als supermarkten met hun leveranciers regelen dat zij deze middelen niet meer gebruiken: "de consument wordt beter beschermd, de boer aldaar hoeft niet met de meest risicovolle bestrijdingsmiddelen te werken en de Europese boer die al aan strengere eisen voldoet heeft een gelijkere concurrentiepositie," klinkt het.
Nog 5
Je hebt 0 van de 5 kado-artikelen gelezen.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 10 juni krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Piet #3 , en andere reageerders, dat is ook echt al zo. EUROPGAP is een set van regels en standaarden die veel Europese importeurs aan hun overzeese leveranciers opleggen. Toen wij hier in Swaziland babygroenten (hele kleine kooltjes, pattypan squashes, zucchinis) voor de export produceerden moesten wij daar ook aan voldoen. Het enige wat de Nederlandse boer niet kon gebruiken en wij wel, was Afrikaanse zonneschijn!
Dick, die ene sperzieboontjesteler hier of daar doet er in feite niet toe. Dat weet jij ook wel.
Het gaat over gelijke speelveld.
Dat is wat Marc Jansen in zijn bijdrage omfloerst weet te omzeilen door een wedervraag te stellen.
Koopman en prediker, zou Piet Hermus zeggen.
Jos, ik vrees dat dat er al staat en dat hij dat al zei: daar moet de wetgever voor zorgen in de vorm van een importverbod. Anders blijft de handel immers bestaan.
Ik zag overigens dat in 1Vandaag toxicoloog Martin vd Berg Jansen gelijk geeft: qua volksgezondheid geen zorgen.
Weinig begrepen in dit type discussie is de uitgangspositie in het denken: NGO's als foodwatch en Wakker Dier nemen overheidsactie niet serieus, maar willen verkopende partijen treffen om als het ware als zelfregulerende partijen op te treden.
Dat is precies, Jos, wat jij niet bedoelt. Je bedoelt overigens ook wat anders dan Dick B. Die gaat het om het gifrestje. Jou gaat het om oneerlijke concurrentie tussen bijv. sperzieboontjestelers hier en die in Kenia.
Dick in mijn #6 nogmaals; Level playing fields.
Daar mag van mij Marc Jansen nog een antwoord op geven
Hier de linkjes naar de woorden van Marc Jansen op Radio1 en hier bij 1Vandaag.
Ik luisterde met een nuchter oor.
Jansen zegt de facto dit:
- supermarkten hebben hun residubeleid het best voor elkaar van alle verkooppunten (dus: boven o.m. de groentenjuwelier en de marktkoopman)
- er is nog 1% overschrijding op het totale volume non-EU aanbod (op een al extreem veilig gestelde norm, de MRL) en we zelfs die werken we er nog uit
- als je absoluut zeker wilt zijn, dan moet je de EU om een importverbod vragen, want dan zullen landen die naar de EU (die ook de baas van NL is) willen exporteren hun teelten aanpassen
foodwatch zegt de facto:
- wij willen dat importverbod privatiseren (en dus geen overheidsinvloed) omdat we als consumenten zelf wel beslissen. Daarom pakken we onze winkeliers aan.
De twee uitzendingen klinken heel anders. Wel aardig om te eens te vergelijken. Laat jullie oordeel over het verschil nog even horen.