De Reclame Code Commissie (RCC) stelt foodwatch in het gelijk in 7 van de 9 klachtenprocedures die de consumentenorganisatie had aangespannen over de claim 'geen toegevoegde suiker'. Aan onder meer ontbijtgranen, appelstroop, tomatensap en kinderkoekjes wordt wel degelijk suiker, direct of indirect zoals in de vorm van sapconcentraat, toegevoegd en daarmee handelen de producenten in strijd met de Europese claimsverordening. Misleidend voor consumenten, oordeelt de RCC aldus foodwatch.

Tevredenheid bij foodwatch: "Dat we in Nederland veel te veel suiker eten met alle gevolgen van dien voor onze gezondheid, is duidelijk. Dat is niet vreemd als je bedenkt dat in de meeste producten (56%) in de supermarkt suiker wordt toegevoegd. Dat je als consument met valse voorlichting en schuilnamen voor suikers ook nog eens op het verkeerde been wordt gezet, is extra kwalijk.”

In 2 zaken - knijpfruit voor kinderen met perenpuree en Nakd-repen met appelsapconcentraat - kreeg foodwatch geen gelijk van de RCC. Wanneer suiker toegevoegd is om andere redenen dan de zoetkracht, bijvoorbeeld als bindmiddel of voor de textuur, is de claim 'zonder toegevoegde suiker' niet in strijd met de wet.
Foodwatch - Misleiding Kellogg?s, Starbucks, Albert Heijn e.a. met suikersclaim
  • Deel
Druk af