image

Vandaag helpt groene thee tegen reumatische aandoeningen en gisteren werd opnieuw bewezen (nou ja, er is een rapport over geschreven in de Verenigde Staten) dat volkorenbrood helpt tegen kanker.
Ik hoef niet op zoek naar dit nieuws, het dondert zo mijn beeldscherm uit. Elke dag opnieuw komen uit alle hoeken en gaten berichten over onderzoeksresultaat.

De universiteit van Gent heeft zopas ontdekt hoe je friet moet bakken zonder acrylamide. Ze gingen er in België naar op zoek na alarm uit Zweden, vijf jaar geleden. Op friet en in koekjes vormt zich acrylamide en daar kreeg een rat kanker van, dus wij mensen met ons allen ook (als er geen ratten waren kregen we nergens kanker van).
Intussen is dat laatste - dat wij het krijgen - alweer ontzenuwd (hoefde ik ook niet naar te vragen, onderzoeksrapport viel zo in de brievenbus), maar Gent frituurde lustig wetenschappelijk door. Wel met smakelijk resultaat, maar daar ging het even niet om.

In de Katandiscussie op dit Foodlog (hou op!) werd een paar keer opgemerkt dat het mankeert aan de ‘vertaalslag’. Wetenschappers melden resultaten die door media, klotejournalisten, worden verabsoluteerd en of slecht begrepen. Zo'n onderzoeksresultaat gaat een eigen leven gaan leiden. Dat gebeurt vaak, ik heb het op dit foodlog ook meegemaakt. Niet de oorspronkelijke bron van een bericht wordt geciteerd (en tegelijkertijd becommentarieerd) maar de vijfdehandse interpretatie van een medewerker van een Elsevierblog.

Maar vergis je niet in de oorspronkelijke verspreiders van berichten. De persdienst van de universiteit is met instemming van de hoogleraar de eerste (halve) leugenaar. Vaak, niet altijd, ik moet uitkijken met wat ik zeg.

Ik krijg gemiddeld, zonder dat ik er naar zoek of om vraag, zeven (!) berichten per dag over nieuwe onderzoeksresultaten op gebied van voeding en gezondheid. De meeste positief: weer minder kanker of ander ongerief. Sommige negatief: het blijkt toch niet waar, althans het is niet te bewijzen. Mijn prostaat heb ik gebombardeerd met Heinz ketchup. Maar hij smeekte me om het rapport te lezen waarin staat dat uit niets blijkt dat ketchup helpt tegen kanker. Hij krijg nu weer mayonaise.

Voorstel. Foodlogdeelnemers zouden bijdragen kunnen leveren aan een daglijst of een weeklijst. Iedereen die kennis neemt van een nieuw onderzoeksresultaat geeft dat door.
In het kort. Bijvoorbeeld eerst het probleem: Constipatie. Ontdekking: op je hurken zitten en maggikruid kauwen.
Land van Onderzoek: Mexico.
Bijzonder gegevens: 300 Mexicanen met maggikruid op hun hurken, geen centje last van constipatie.

Jaja, ernstige mannen (vooral mannen hierzo) dat is een flauw voorbeeld. Maar weet je dat het veel leuker wordt als je echt op die manier in een paar zinnen onderzoeken catalogiseert!? Onthullend en onthutsend, zoveel kan ik je verzekeren. Ik zou het hier wel een paar maanden willen zien gebeuren.

Maar dat is werk voor Dick, de chef van deze internetkrant, denk ik. Of?
Dit artikel afdrukken