In reactie op mogelijk met een botulisme veroorzakende bacterie besmette zuivel afkomstig van de Nieuw-Zeelandse grootzuivelaar Fonterra, vroeg China producenten van zuivel producten met Nieuw-Zeelandse melkbestanddelen uit de handel te halen. Vietnam en Sri Lanka volgden inmiddels het voorbeeld van China.
Het Verre Oosten is een zeer belangrijke afzetmarkt voor Nieuw-Zeelandse zuivel. Fonterra gaf maandag aan nog geen officieel bericht over de Chinese ban te hebben ontvangen. Het bedrijf zou met de Chinese autoriteiten werken aan het identificeren van de beperkte range producten waarvoor een ban op zijn plaats is. Zo hoopt Fonterra een algehele ban te voorkomen. Dat meldt Reuters.

Een algehele ban zou een forse economische tegenvaller zijn voor Nieuw-Zeeland omdat zuivel een van de belangrijkste exportproducten is. Een ban zou tevens de vraag naar melk uit andere gebieden van de wereld sterk doen stijgen. FrieslandCampina zei onmiddellijk geen besmette zuivel bij Fonterra te hebben ingekocht.
Dit artikel afdrukken