3
Fotocredits: 'Veldbonen', Pixabay

Flash VoedselketenTuinboon maakt chocola, gewoon in Europa

Voor chocola hebben we binnenkort misschien wel geen cacaoboon meer nodig. De Britse start-up Nukoko probeert met tuinbonen chocola te maken, schrijft FoodNavigator.

Dat idee is minder far fetched dan gedacht. Hoewel ze geen familie zijn, deelt de tuinboon een eigenschap met de cacaoboon. Beide bonen maken de stof viciline, die de chocoladesmaak afgeeft als je het brandt. Daar voeg je nog wat vet, suiker, lecithine en melkpoeder aan toe en je hebt chocola.

Nukoko ging op zoek naar een cacao-alternatief. Cacaoproductie leidt tot ontbossing en CO2-uitstoot door transport en de sector kampt met slechte arbeidsomstandigheden voor de boeren. Bovendien bedreigt de klimaatverandering de cacaoteelt. Tuinbonen kunnen gewoon in het Verenigd Koninkrijk worden geteeld.

Nukoko heeft inmiddels $1,5 miljoen aan funding opgehaald voor hun idee. Het bedrijf zit nu nog in de onderzoeksfase, maar denkt dat zijn tuinboonchocolade goedkoper zal zijn dan ‘gewone’ cacaochocolade. Zeker omdat de cacaoprijs nog nooit zo hoog is geweest als nu.

De start-up wil zich niet beperken tot tuinbonen. Er zijn meer bonen die viciline bevatten. Nukoko wil kijken of ze hun productieproces kunnen aanpassen aan die andere bonen, die wellicht op andere plekken beter lokaal verkrijgbaar zijn.

FoodNavigator - Chocolate made from faba beans? ?We?ve developed a brand-new ingredient?, 26 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 2 apr '24
  • 22:17

In het bovenstaande bericht stond dat de tuinboon en de cacaoboon familie zijn. Dat is niet juist. De tuinboon (Vicia faba) is een vlinderbloemige plant (de familie van de Leguminosae of Fabaceae). De cacaoboon komt van een boom.

Wel maken beide totaal verschillende bonen viciline aan. Daarin zijn ze dus niet verwant, maar doen ze wel een beetje hetzelfde.

Met dank aan Ken Giller die ons op het foutje opmerkzaam maakte.

Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
  • #2
  • 1 apr '24
  • 14:32

Ik kan er op 1 april geen chocola van maken.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #1
  • 26 mrt '24
  • 23:21

Zag vandaag de eerste tuinbonen in de super, moet er niet aan denken dat ze door de (paaseieren-)industrie ingepikt worden. Ik hoop dat daarvoor een andere minder smakelijke boon gevonden wordt, er is al zoveel aan bonen en erwten 'ingepikt'.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.