3
Fotocredits: 'Eco-Score Lidl', Lidl

Flash Dagelijkse KostTerm Eco-score gaat verdwijnen

De term Eco-score is te misleidend. Dat is de conclusie na een juridische bemiddeling tussen IFOAM, de koepelorganisatie van biologische landbouw en voedingssector, en de initiatiefnemers Yuka en ADEME, het Franse agentschap voor ecologische transitie.

De Eco-score is een logo op producten dat met vijf gekleurde blaadjes (donkergroen tot rood) en een letter A tot E, duidelijk maakt in welke mate het product het milieu belast. De vormgeving lijkt op de Nutri-score. De Belgische supermarkt Colruyt gebruikt de score. Net als de Nutri-score kreeg de Eco-score kritiek op de criteria en het rekenmodel.

Maar dat was niet de enige kritiek. In januari 2023 spande IFOAM een rechtszaak aan, omdat het logo verwarrend zou zijn. ‘Eco’ is in verschillende Europese talen namelijk een synoniem voor bio. De partijen hebben nu een overeenkomst bereikt, waarbij de naam van de score wordt ingetrokken.

Gaat de hele score dan verdwijnen? De rechtszaak ging alleen om de naam van het label, het algoritme en de kleurtjes stonden niet ter discussie. Colruyt hoopt daarom van niet. De helft van de Colruyt-klanten herkent het label en 72% vertrouwt het label. Bij de supermarkt kunnen klanten sparen voor extra punten als ze een A- of B-product kopen en inwisselen voor sociale en ecologische projecten. “Dit is een manier om de consument extra te stimuleren om naar die gedragsverandering te gaan”, aldus Colruyt.

VILT - Colruyt moet binnenkort verder zonder ?Eco-score?, 10 jun 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #3
  • 11 jun '24
  • 20:12

Of denk aan de Ecomarché, een merk van de Mousquetaires. Heel wat Nederlanders denken in een biologische winkel te komen, maar het is een betaalbare winkel.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #2
  • 10 jun '24
  • 20:57

Was al verwarrend omdat 'ECO' ook voor economie wordt gebruikt alsof het iets met de prijsklasse van het product te maken heeft.
Er zijn zelfs uitzendingen op BFM en Francetvinfo zoals Les informés de l'éco die niets met ecologie te maken hebben.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #1
  • 10 jun '24
  • 18:15

Gelukkig is er natuurlijk nog het spiegelbeeld: Planet-score. Ook die score komt uit de koker van Ademe, een soort Frans PBL.

Vraag blijft: wat dragen die scores bij aan een betere wereld? Dat is de volgende hobbel.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.