6
Fotocredits: ‘Bakje Belgische Frieten’, Wikimedia Commons

Flash GezondheidStudenten laten zich hun frietjes niet afnemen

Het Belgische studentenrestaurant Alma 2 serveert na 6 jaar opnieuw Belgische frietjes. Het restaurant wilde gezonder en duurzamer eten promoten en was gestopt met het aanbieden van friet.

In 2018 schrapte het studentenrestaurant in Leuven een aantal klassiekers, zoals vol-au-vent met frietjes en spaghetti bolognese van de menukaart, om plaats te maken voor gezondere en vegetarische gerechten zoals noedels, falafelburgers en tofu.

De actie resulteerde in aanzienlijk minder klanten. Een groot deel verplaatste zich naar andere vestigingen, waar de frietjes wel op het menu stonden. Er braken zelfs protestacties uit. Een aantal van de geschrapte gerechten keerde snel terug op het menu. Na 6 jaar kon het restaurant de frietjes ook niet meer weren.

Mensen te veel pushen richting een gezond alternatief heeft een averechts effect, merkte het restaurant. Dat beaamt ProVeg, een organisatie die zich inzet voor plantaardige voeding. “Je kan mensen niet verplichten vegetarisch te eten. Als je te veel pusht, krijg je alleen maar een tegenreactie. Je moet mensen altijd een keuze geven, maar zorg er dan voor dat de vegetarische en gezonde optie de meest aantrekkelijke is”, aldus ProVeg. Dat kan bijvoorbeeld door de vegetarische en gezondere optie de standaard te maken, of goedkoper te maken.

Nieuwsblad - Na jaren buigt studentenrestaurant voor vraag van studenten en serveert opnieuw een Belgische klassieker in zijn keuken, 18 apr 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Fréderique Pruim
Fréderique Pruim Redactie Foodlog
  • #6
  • 19 apr '24
  • 16:25

#1 Het staat niet heel duidelijk in het artikel inderdaad, maar Alma 2 deed sommige gerechten weg uit duurzaamheidsoogpunt, zoals de spaghetti bolognese (want vlees), andere gerechten vanwege gezondheidsoogpunt, zoals de frietjes. Uiteindelijk kwam ieder gerecht weer terug op de kaart, zowel de gerechten die weggingen vanuit duurzaamheidsoogpunt als de gerechten die weggingen vanuit gezondheidsoogpunt. Dus mensen pushen naar gezondere alternatieven of duurzamere alternatieven werkt allebei averechts.

james pott
james pott land- en tuinbouw
  • #5
  • 19 apr '24
  • 16:07

We doen de oliebollen al jaren in Kokosolie. Kan ik iedereen aanraden. Je kunt het gewoon in de keuken doen. Zonder stank. Absoluut niets.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 18 apr '24
  • 23:17

Ik frituur nooit, de footprint van plantaardige olie is zeer groot en na een aantal keren gebruik kun je het weggooien of inleveren. Bij de bereiding van zonnebloemolie wordt na het malen van de zaden ofwel de ethanol ofwel het n-hexaan als organisch oplosmiddel toegevoegd. De resulterende oplossing wordt afgefiltreerd. Het filtraat wordt onder goede ventilatie verwarmd tot circa 70 ° C totdat het oplosmiddel is verdampt. (KvW)

En een frietje bij de horeca is ook niet alles:
E900 (Dimethylpolysiloxaan) wordt veel gebruikt in frituuroliën. Dit additief is gemaakt uit siliconen welke ook voor borstimplantaten worden gebruikt. E900f kan sporen van asbest en formaldehyde (E240) bevatten. (bron: Ecofry)

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #3
  • 18 apr '24
  • 19:18

Zaadolie gebruik is nog verwoestender dan suiker. Helemaal als het ook nog eens verhit wordt. Frituren, als het dan toch moet, doe je in stabiel verzadigd dierlijk vet of nog beter in kokosvet. Als meer mensen een verstand als dat van Tiny hadden zou dit heel wat gezondheidswinst opleveren.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 18 apr '24
  • 16:09

Wouter, het wordt ongetwijfeld gebakken in - volgens Tiny van Boekel - ongezond plantaardig vloeibaar vet.

Maar alle gekheid (hoewel, het is waarschijnlijk echt waar en Tiny heeft gelijk) op een stokje. Vegan = gezond = klimaatvriendelijk = eerlijk betaald etc. In de literatuurwetenschap heet dat 'epische concentratie': één goede eigenschap krijgt in ons brein onmiddellijk alle andere ook mee.

Er zijn al mensen die zich afvragen waarom suiker ook alweer ongezond is, want het wordt toch gemaakt van puur plantaardige bieten?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.