Flash GezondheidStudenten laten zich hun frietjes niet afnemen
Het Belgische studentenrestaurant Alma 2 serveert na 6 jaar opnieuw Belgische frietjes. Het restaurant wilde gezonder en duurzamer eten promoten en was gestopt met het aanbieden van friet.
In 2018 schrapte het studentenrestaurant in Leuven een aantal klassiekers, zoals vol-au-vent met frietjes en spaghetti bolognese van de menukaart, om plaats te maken voor gezondere en vegetarische gerechten zoals noedels, falafelburgers en tofu.
De actie resulteerde in aanzienlijk minder klanten. Een groot deel verplaatste zich naar andere vestigingen, waar de frietjes wel op het menu stonden. Er braken zelfs protestacties uit. Een aantal van de geschrapte gerechten keerde snel terug op het menu. Na 6 jaar kon het restaurant de frietjes ook niet meer weren.
Mensen te veel pushen richting een gezond alternatief heeft een averechts effect, merkte het restaurant. Dat beaamt ProVeg, een organisatie die zich inzet voor plantaardige voeding. “Je kan mensen niet verplichten vegetarisch te eten. Als je te veel pusht, krijg je alleen maar een tegenreactie. Je moet mensen altijd een keuze geven, maar zorg er dan voor dat de vegetarische en gezonde optie de meest aantrekkelijke is”, aldus ProVeg. Dat kan bijvoorbeeld door de vegetarische en gezondere optie de standaard te maken, of goedkoper te maken.
Nieuwsblad - Na jaren buigt studentenrestaurant voor vraag van studenten en serveert opnieuw een Belgische klassieker in zijn keuken,
18 apr 2024