3
Fotocredits: 'Mest', pxhere

Flash VoedselketenRenure mag eindelijk, nieuwe LTO-baas nog niet tevreden

Het was al jaren de duivelstoer van VVD-er Jan Huitema in het Europees Parlement: Renure, mest van kunstmest. Maar het lukte na uiteindelijke steun in de afgelopen maanden van premier Rutte: de EU laat Renure toe. Boeren in Nederland kunnen ermee ontsnappen aan het strenge mestbeleid, schrijft het Financieele Dagblad. Minister Piet Adema toont zich blij omdat de koeienmest nu als gerecycelde stikstofkunstmest op het land kan worden gebracht. Zo kunnen ze toch meer mest kwijt dan eigenlijk mag van de EU.

In vakblad Boerderij laat de kersverse en nogal behoudende LTO-voorzitter, de Limburger Ger Koopmans, zich meteen hard horen: is het wel genoeg om onder het geldende mestbeleid uit te komen? Als de Europese Commissie straks strikte gebruikseisen stelt hebben boeren straks een dooie mus.

Koopmans zegt: “Het is goed dat minister-president Mark Rutte en minister Adema zich de voorbije maanden in Brussel hard hebben gemaakt voor de toelating van Renure. Maar we moeten de voorstellen van de Europese Commissie afwachten om te kunnen beoordelen of deze stap zoden aan de dijk zet. De randvoorwaarden, uitwerking en ingangstermijn van deze voorstellen bepalen of hier echt sprake is van een oplossing die de Nederlandse landbouw verder brengt.”

“We zijn heel blij dat de Europese Commissie werk maakt van Renure als kunstmestvervanger”, zegt ook Manon Jansen, secretaris meststoffendistributie bij Cumela, “We moeten nog wachten op de uitwerking om aan te kunnen geven of het de druk van de mestmarkt kan halen.”

Naar in de wandelgangen wordt gefluisterd is aanvankelijk de Fries Huitema uitgenodigd voor de baan van voorzitter van LTO Nederland, maar voelde hij daar niet voor. Hij zou het een moeilijk vooruit te krijgen club vinden die te weinig ruimte biedt om mee te gaan met de tijd.

Het Financieele Dagblad - Doorbraak: Brussel wil gebruik koemest als grondstof toestaan, 23 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Jaap J. Schröder
Jaap J. Schröder natuurbescherming
  • #3
  • 27 mrt '24
  • 0:39

Ik denk dat Jos Verstraten wat betreft die derogatie voor grasland inderdaad een punt heeft. Wel vind ik zijn verlangen naar een veel geleidelijker afbouw van de derogatie wat gemakkelijk. Hij miskent dat er op basis van de Brusselse reacties op de verplichte vierjaarlijkse rapportages over milieukwaliteit op melkveebedrijven vanuit Nederland, al veel langer signalen waren dat een strengere aanpak nodig is van die bedrijven die de weelde van een derogatie niet blijken aan te kunnen. Dus niet net doen alsof Brussel ons nu overvalt met haar standpunten.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #2
  • 26 mrt '24
  • 23:30

Jaap, ik las vanavond hoofdschuddend hoe Den Haag met het mestdossier omgaat nav Jos Verstraten onverholen ergernis over minister Adema (de minister regelt geldt maar zou een graslandderogatie moeten regelen, zegt Jos). En dan blijkt nu ook dat de minister een veel te grote broek heeft aangetrokken met Renure.

Zolangzamerhand is iedereen boos op iedereen. En dan los je weinig meer op, ook al hebben we een vrolijke minister die van alles probeert, schijnbaar zonder relevante strategie.

Jaap J. Schröder
Jaap J. Schröder natuurbescherming
  • #1
  • 26 mrt '24
  • 9:13

RENURE lost niks op

Ondanks mestoverschotten geven veel boeren, naast dierlijke mest, ook stikstof in de vorm van kunstmest of via met vlinderbloemigen gebonden luchtstikstof. Daar is niks mis mee omdat de stikstof-fosfaatverhouding in alleen mest niet aansluit bij wat de meeste gewassen nodig hebben. Als je stikstof terug weet te winnen uit je overtollige mest via strippen of andere manieren van scheiding, hoef je als boer minder kunstmest aan te kopen. Minister Adema meldde vorige week daarom met trots dat deze stikstof met de naam RENURE binnenkort van Brussel gebruikt mag worden. Hij nam, naar verluidt, zelfs het woord kringloop in de mond terwijl die overtollige mest via voerimport elders in de wereld gemaakt is met….kunstmest.
Laten we voor het gemak aannemen dat Brussel niet alsnog strenge eisen stelt aan de zuiverheid, de concentraties en de dosering van RENURE in relatie tot de mestgift. Dan nog geldt dat tegenover de bespaarde kunstmest bij de gebruikers van RENURE een vergrote kunstmestbehoefte bestaat bij de afnemers van het resterende mestoverschot. Het restproduct bevat immers minder stikstof omdat die er uit gehaald is voor de productie van RENURE. Bovendien kost de productie van RENURE veel energie. Natuurlijk kun je de productie van RENURE combineren met mestvergisting en kan je zo je eigen energiebehoefte dekken. Maar ook dat is niet gratis want die energie had je ook kunnen verkopen (‘opportunity costs’). Hoe dan ook mag de belastingbetaler ook nog eens financieel bijdragen aan deze ‘innovatie’ via SDE, MIA Vomil en andere fiscale faciliteiten.
Het grootste probleem blijft echter dat het aanstaande gebruik van RENURE de landbouw intensief laat blijven in gebieden waar nitraat en ammoniak al decennialang een hardnekkig probleem zijn.
Aan de stikstofbehoefte van melkveehouders komt RENURE tegemoet, maar aan de fosfaatbehoefte van grasland niet. Daaraan voorzag alleen derogatie. Als overheid en sector strenge eisen hadden gesteld aan degenen die derogatie zeiden te verdienen, hadden we die derogatie mogelijk voor een beperkte groep kunnen behouden.

Jaap Schröder, Harderwijk

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.