10
Fotocredits: ‘Olijfolie’, stevepb

Flash VoedselketenOlijfolieproductie Spanje lijdt onder extreme hitte

Olijfbomen laten hun onrijpe vruchten vallen om te blijven overleven. De olijfolie-industrie zit door de extreme hitte in Spanje in een grote crisis, meldt The Guardian.

De extreme hitte van nu komt bovenop de hittegolf van het voorjaar. De vroege hittegolf tastte de bloesem van de bomen aan. Er zaten daarom al minder olijven aan de bomen. De International Olive Oil Council verwachtte dat de oogst slechts 28% hoger zou zijn dan vorig jaar, het slechtste jaar in een decennium (een ruime halvering met het jaar daarvoor, ook al vanwege het veranderende weer). Deze verwachting was opgesteld vóór de extreme hitte van nu en zal er dus niet beter op worden.

De lage oogst zal de prijzen omhoog laten schieten, zegt voorzitter van Stichting Olijfolie Nederland Gregor Christiaans op BNR. Die prijzen zijn al flink gestegen de afgelopen tijd en lopen vanwege de toenemende mondiale vraag naar olijfolie alleen maar verder op.

De krimpende Spaanse oogst heeft grote impact op de wereldmarkt. Spanje is verreweg de grootste producent; het land produceerde tot voor kort drie keer zoveel olie als de nummers twee (Italië) en drie (Griekenland) samen. Met een 'gebruikelijk' volume van rond de 1.750.000 ton per jaar, produceerde Spanje circa 57% van de wereldwijde productie (ca. 3.050.000 ton).

De toekomst van de olijfolie-industrie ziet er niet goed uit voor kleine zelfstandige boeren. Ook als olijfolie schaars en duur wordt, zijn hun volumes te klein om hun kosten te dekken. Dit dwingt hen in de armen van de grotere coöperaties.

Klimaatverandering en groeiende vraag naar olijfolie zet olijfgaardeniers in niet-traditionele landen aan tot de eerste commerciële experimenten met de productie van olijfolie.

The Guardian - Olive oil industry in crisis as Europe?s heatwave threatens another harvest, 18 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #10
  • 8 aug '23
  • 13:20

Erik, mijn excuses! Ik heb gezocht, maar kan het label niet meer vinden. We hebben het kennelijk weggegooid. Ik heb wel de boompjes gecheckt: eentje heeft olijven (ondanks het droge jaar; maar die staat dan ook beschut). Ze zitten nu niet meer in het assortiment Lidl Frankrijk.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #9
  • 8 aug '23
  • 12:02

#8 Jij bent mij toch niet vergeten, Dick?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #8
  • 24 jul '23
  • 0:01

Ik ga zoeken of ik nog een Frans etiket kan vinden.

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #7
  • 23 jul '23
  • 22:26

#6 Het stond expliciet vermeld op de kaartjes van deze olijfboom. Mooie boom trouwens, niets mis mee, maar ik heb er geen gekocht.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #6
  • 23 jul '23
  • 21:43

Erik, uit eigen ervaring (in Frankrijk weliswaar): ze dragen wel degelijk vrucht en worden in het voorjaar volop gekocht door Fransen om in de tuin te zetten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.