10
Fotocredits: ‘Olijfolie’, stevepb

Flash VoedselketenOlijfolieproductie Spanje lijdt onder extreme hitte

Olijfbomen laten hun onrijpe vruchten vallen om te blijven overleven. De olijfolie-industrie zit door de extreme hitte in Spanje in een grote crisis, meldt The Guardian.

De extreme hitte van nu komt bovenop de hittegolf van het voorjaar. De vroege hittegolf tastte de bloesem van de bomen aan. Er zaten daarom al minder olijven aan de bomen. De International Olive Oil Council verwachtte dat de oogst slechts 28% hoger zou zijn dan vorig jaar, het slechtste jaar in een decennium (een ruime halvering met het jaar daarvoor, ook al vanwege het veranderende weer). Deze verwachting was opgesteld vóór de extreme hitte van nu en zal er dus niet beter op worden.

De lage oogst zal de prijzen omhoog laten schieten, zegt voorzitter van Stichting Olijfolie Nederland Gregor Christiaans op BNR. Die prijzen zijn al flink gestegen de afgelopen tijd en lopen vanwege de toenemende mondiale vraag naar olijfolie alleen maar verder op.

De krimpende Spaanse oogst heeft grote impact op de wereldmarkt. Spanje is verreweg de grootste producent; het land produceerde tot voor kort drie keer zoveel olie als de nummers twee (Italië) en drie (Griekenland) samen. Met een 'gebruikelijk' volume van rond de 1.750.000 ton per jaar, produceerde Spanje circa 57% van de wereldwijde productie (ca. 3.050.000 ton).

De toekomst van de olijfolie-industrie ziet er niet goed uit voor kleine zelfstandige boeren. Ook als olijfolie schaars en duur wordt, zijn hun volumes te klein om hun kosten te dekken. Dit dwingt hen in de armen van de grotere coöperaties.

Klimaatverandering en groeiende vraag naar olijfolie zet olijfgaardeniers in niet-traditionele landen aan tot de eerste commerciële experimenten met de productie van olijfolie.

The Guardian - Olive oil industry in crisis as Europe?s heatwave threatens another harvest, 18 jul 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #1
  • 19 jul '23
  • 18:20

Meer en meer gevolgen van hitte en droogte. Misschien is het toch verstandig de klimaatverandering serieus te nemen en actie ondernemen in plaats taakstraffen te geven aan demonstranten die tegen fossiele subsidies zijn.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
Frank Eric van der Meer
Frank Eric van der Meer tuinman met biodiversiteit
  • #3
  • 19 jul '23
  • 19:18

#2 joep, ik weet niet of dat wat zal worden. Het zijn niet slechts simpel opschuivende klimaatgrenzen, er is ook sprake van steeds meer uit balans verlopende verschijnselen, de zaak gaat divergeren. Katherine Hayhoe noemde dat 'global weirding' . Bovendien, de olijfboom is een meerjarig gewas, je moet dan wel zeker zijn of je goed uitkomt tegen de tijd dat ie gaat produceren.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 19 jul '23
  • 19:56

Frank #3 , Voorlopig zal het (financieel) zeker niks worden, maar over 20 jaar? Blijft een gok, maar wijnbouw is ook al verder naar het noorden verschoven en de wijn ligt hier en daar al in de supermarkt. Wel veel te duur en ook niet zo lekker als een gewone Cote du Rhône van 4,75 vind ik.

Als het om geld gaat, kun je beter olijfboompjes kweken. Die van 10 jaar oud kosten hier meer dan 100 euro. (De Olijfgaardshop)

Erik van Dam
Erik van Dam Humane gezondheid
  • #5
  • 23 jul '23
  • 20:05

#4 Ik zag laatst bij Lidl Deutschland olijfboompjes voor slechts 15 EUR, maar die zouden geen vruchten dragen. Volgens mij zit er een behoorlijk verschil tussen de prijzen die consumenten (bereid zijn te) betalen en de realiteit.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.