25
Fotocredits: Cultured meat in a laboratory setting, AI Generated, DALL-e.

Flash Dagelijkse KostKweekvlees stilletjes van de markt verdwenen

Kweekvlees is nergens meer te koop. Zowel in Singapore als in de Verenigde Staten is het niet meer verkrijgbaar. En dat terwijl de EU en Nederland nou net bezig zijn met toestemming geven.

De kweekkip van Upside Food kwam in juli vorig jaar op het menu van het restaurant Bar Creen in San Francisco, terwijl restaurant China Chilcano in Washington DC het kweekvlees van Good Meat op de kaart zette. Maar nu hebben Upside Foods en Good Meat hun samenwerking met de restaurants voorlopig op pauze gezet. Niet alleen in de VS, maar ook in Singapore zijn de producten van Good Meat niet langer verkrijgbaar.

Kweekvlees is moeilijk opschaalbaar. Afgelopen september kwam aan het licht dat kweekvlees in grote bioreactoren produceren bijna onmogelijk is. In tanks raakt het kweekvlees snel vervuild en ook de weefsellaag die nodig is voor het maken van kipfilet wil niet lukken in de reactor.

De ironie wil dat in Nederland kweekvlees eindelijk is vrij gegeven voor consumptie door het publiek. Producenten willen het laten proeven. Of de kweektechniek ooit tot betaalbare, grootschalige productie komt, is nog even afwachten.

Kweekvlees nergens meer verkrijgbaar - Food & Agribusiness, 16 feb 2024
 • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Nico Gerrits
Nico Gerrits Natura2000
 • #25
 • 19 feb '24
 • 20:48

Wouter, "het kan niet zo zijn dat ambtenaren...." Maar het is wel zo (op plekken waar ik dat zelf heb geconstateerd).

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
 • #24
 • 19 feb '24
 • 20:11

Nu, daar ben ik geen voorstander van. Politiek moet echter weer de politiek onderwerpen naar zich toetrekken. Het kan niet zo zijn dat ambtenaren maar hun eigen gang gaan. Ik schreef bewust in #22 dat vooral burgers en ondernemers maar meer moeten gaan doen. En ambtenaren? Laat ze maar afgerekend worden op het schrappen van regels.

Peter Jens
Peter Jens food- en agri-economie
 • #23
 • 19 feb '24
 • 19:34

Er gloort hoop in Nederland: De ambtseed van (Rijks-) ambtenaren wordt aangescherpt, ook met
"speaking truth to power".
Dus in plaats van "burgerlijke ongehoorzaamheid" naar "ambtelijke gehoorzaamheid aan nieuwe ambtseed"? Zou dat verschil maken. Wouter, Dick? Als 1.000.000 Nederlandse ambtenaren de vrijheid voelen, hebben, nemen om voor het algemeen belang te gaan, en niet voor de politiek?

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
 • #22
 • 19 feb '24
 • 8:02

Het kortste antwoord: Ja.

Het kinderachtige antwoord: Maar hunnie* zijn begonnen!

* de overheid, ambtenaren, overheids-academen, politici lokaal en nationaal, Brussel, en hun adviseurs. Kafka, ja. Een heel groot dikke stront (juridisch en regel) systeem waar je als burger of ondernemer niet meer uitkomt. Een systeem waar 'de insiders' bewust of onbewust de 'Simple Sabotage Field Manual' elke dag al toepassen (zonder dat ze het zelf doorhebben waarschijnlijk).

Dus burgerlijke ongehoorzaamheid is de enige tegenkracht die nu nog gemobiliseerd kan worden. Onze klassieke democratie in Den Haag is stuk. We zijn aangelopen tegen de grenzen van onze samenleving, met het verdwijnen van de geloofszuilen (en ontstaan van "nieuwe" bubbels) is er ook veel gemeenschapszin verdwenen. We hebben teveel geloof gehad in liberalisme en het ontstaan van individuele (beroeps)politici die niet meer bij machte zijn om een breed-team (= een politieke partij) te bouwen en onderhouden.

Luister hier naar NPO1 Jordcast gisteren. En lees vandaag ook Annemarie van Gaal in de Telegraaf.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
 • #21
 • 19 feb '24
 • 0:23

#19, Wouter, roep je op tot burgerlijke ongehoorzaamheid als remedie tegen de doorgeschoten Kafkaïsering?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.