25
Fotocredits: Cultured meat in a laboratory setting, AI Generated, DALL-e.

Flash Dagelijkse KostKweekvlees stilletjes van de markt verdwenen

Kweekvlees is nergens meer te koop. Zowel in Singapore als in de Verenigde Staten is het niet meer verkrijgbaar. En dat terwijl de EU en Nederland nou net bezig zijn met toestemming geven.

De kweekkip van Upside Food kwam in juli vorig jaar op het menu van het restaurant Bar Creen in San Francisco, terwijl restaurant China Chilcano in Washington DC het kweekvlees van Good Meat op de kaart zette. Maar nu hebben Upside Foods en Good Meat hun samenwerking met de restaurants voorlopig op pauze gezet. Niet alleen in de VS, maar ook in Singapore zijn de producten van Good Meat niet langer verkrijgbaar.

Kweekvlees is moeilijk opschaalbaar. Afgelopen september kwam aan het licht dat kweekvlees in grote bioreactoren produceren bijna onmogelijk is. In tanks raakt het kweekvlees snel vervuild en ook de weefsellaag die nodig is voor het maken van kipfilet wil niet lukken in de reactor.

De ironie wil dat in Nederland kweekvlees eindelijk is vrij gegeven voor consumptie door het publiek. Producenten willen het laten proeven. Of de kweektechniek ooit tot betaalbare, grootschalige productie komt, is nog even afwachten.

Kweekvlees nergens meer verkrijgbaar - Food & Agribusiness, 16 feb 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #1
  • 17 feb '24
  • 9:42

Ik ben hier niet rouwig om. Heb altijd een intuïtieve weerzin gevoeld tegen kweekvlees.
Kan die niet zo goed beargumenteren.

Peter Jens
Peter Jens food- en agri-economie
  • #2
  • 17 feb '24
  • 10:07

Bij "kweekvlees" denk ik vooral aan babies... opgekweekt om te consumeren, en daarmee op een bizarre manier zelf ook geconsumeerd te worden....

N van Rooij
N van Rooij Land- en tuinbouw
  • #3
  • 17 feb '24
  • 10:25

Binnenkort gaat Tjeerd proeven.
Hij zal wel euforisch zijn .
De veehouderij in dit land moet voor hem wijken.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #4
  • 17 feb '24
  • 10:29

Beetje flauwe en cynisch. Dus twee bedrijfjes zijn op zeer kleine schaal aan het experimenteren - want bij een paar restaurants - als onderdeel van onderzoek en ontwikkeling, en vervolgens is het allemaal niks?! Van een vakblad verwacht ik wat meer nuance. 200 bedrijven zijn er flink mee bezig, met opschaling. Ik heb zelf tientallen gesproken en de grotere locaties bezocht. Klein? Ja, maar er wordt met honderden miljoen keihard gewerkt aan dit onderwerp. Die vlees en
vetcellen gaan er vroeg of laat komen. En de eerste producten zullen uiteraard een hybride zijn. Kweekcellen maken is een vorm van fermentatie. Fermentatie wordt op grote schaal ingezet voor food en farma. Al bijna honderd jaar. Nederland was toen een bakermat van ontwikkeling. Die houding is beter dan een sneer geven of een lullig stukje schrijven.

Ps sorry het woord cynisch is niet gepast

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #5
  • 17 feb '24
  • 10:44

Wouter, hoe moeten we volgens jou de gestopte verkoop in restaurants interpreteren?

En: waarom duurt het zo lang om een al honderd jaar oude techniek op te schalen?

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.