8
Fotocredits: 'Witte eieren', via Pixabay

Flash Dagelijkse KostDuurzame eieren zijn wit

Dat ontdekten supermarkten en nu ook eindelijk ook Nu.nl. Geen wonder, want Kipster-eieren - die bekend staan als de duurzaamste ter wereld - zijn niet voor niets wit: dat kost minder voer en is dus niet alleen goedkoper maar ook duurzamer. Maar bruine eieren voelen, net als een bruine papieren zak, beter. Dat komt omdat het publiek geleerd heeft dat alles wat in een bruine verpakking zit OK is. Maar ook omdat kooieieren vroeger wit waren (logisch: ze kostten minder voer en alles draaide om efficiency) en bruine diervriendelijker moesten lijken.

Kippenvoorman Bart-Jan Oplaat lacht het voordeel weg: het zou maar een fractie voer schelen. Ja, maar het scheelt wel degelijk en zelfs veel als je bedenkt dat je door witte eieren te eten een beetje minder ei eet zonder dat je dat merkt. Dat kun je nalezen in een gedegen Vlaams onderzoek: het scheelt niet zo heel veel per gewicht, maar een wit ei is een beetje kleiner en toch houd je het bij dat ene ei.

"De pluimveehouders binnen Beter voor Natuur & Boer gebruiken witte kippen die witte eieren leggen", zegt een woordvoerder van Albert Heijn over zijn duurzame eieren. En die komen niet alleen van witte kippen, maar wel van kippen met witte lellen, want ook die leggen witte eieren en zijn daarom duurzamere legkippen dan de dames die bruine eieren leggen.

Nu.nl - Waarom eieren in je supermarkt opeens vaker wit zijn dan bruin | Economie | NU.nl, 3 sep 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Frank Buurman
  • #8
  • 7 sep '23
  • 15:01

ps laten we onze kippen maar vaccineren tegen vogelgriep! 'Ook al' belemmert dat de export. Dan maar geen massale export, die ons land ecologisch niet aankan, en desastreuze GM import. En vrij scharrelende kippen zonder bio-industrie. Geen massale afmaak taferelen meer. Geen roofbouwmodel.

Frank Buurman
  • #7
  • 7 sep '23
  • 14:48

Natuurlijk niet Dick. Maar er is wel een directe correlatie met Zuid Amerikaanse GM soja/mais en klimaatverandering. En met (vee-mens) gezondheid door het het gebruik van glyfosaat/ dioxine mixen (de laatste glyfosaat mix met 2-4D hier niet toegelaten, maar in Amerika wel gebruikt). Die proef je niet zo snel. Vroeger werd ook vismeel gebruikt. Dat proefde je echt.

Wel proef ik een duidelijk verschil bij eieren van vrij scharrelende kippen (situatie bepaald).
Ongeveer als bij niet graan gevoerd vee (melk). Méér smaak.
En nogmaals: het ei zou verser aangeboden moeten worden. Twee weken oud op de schap? Dan kom je al snel bij lokale, kortere, ketens. En minder impliciet grootschaligheid, wereldwijde bewegingen/ bodemkaalslag/biochemie.

Vanaf 30 cent per ei is een reële prijs (sommige supers lijken veel te véél marge te pakken... ik kan Kipster en (dan) biologisch van de Lidl aanbevelen - het hennen beleid van Kipster beter, en de recycling spreekt me ook aan), daar moeten we maar aan wennen (in Zwitserland kosten ze 50 cent).

En bak die cake maar deels met dik bonennat ;) (wel nog 1 ei erbij voor de smaak, en uiteraard roomboter en rozijnen... beetje kaneel, zelfs wat chemische vanillesuiker ;)
(mijn moeder bakte zo een heerlijke cake - soms ook met dadels en cacao - ieder weekend met 4 eieren... die waren relatief óók lang niet zo goedkoop in die tijd... wel 3 daags vers... onze gekookte eieren waren altijd rul... en na de 'grote RABO/ Super omschakeling' ging mijn vader zijn eigen kippen houden - ook om op te eten als de beste vette soepkip zonder antibiotica en andere rotzooi gebruikt, met een mooi en geëerd leven gehad).

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #6
  • 6 sep '23
  • 17:14

Frank, begrijp ik goed dat jij kunt proeven of een ei van een kip komt die gevoerd is met GM-soja?

Frank Buurman
  • #5
  • 6 sep '23
  • 16:17

De kwaliteit (smaak) van een ei wordt vooral door andere factoren beïnvloed: ontbreken van GM granen voer uit de Amazone en andere onnatuurlijke voeding, gele kleurstoffen (een donkergele dooier meestal geen goed teken), massaal anti-biotica gebruik (en anti-parasitaire middelen), belangrijker dan het verschil tussen wit en bruin. 3 daagse versheid ook (daarna neemt de rulheid snel af).
En mijn eierschalen gooi ik verkruimeld in mijn tuin ;)

En die bruine Barnevelder echt een prachtige kip, die ik alle vrij leven gun.

Kipster mogelijk beter dan 'biologisch' (eigenlijk zou er een 4e ster bij moeten komen, 'biologisch' in de praktijk niet altijd zo ideaal.... in Duitsland een aanfluiting gebleken). Ophokplicht echt een groter geworden probleem, met het vogelvirus nu bijna continu aanwezig. Ben niet zo snel voor vaccinatie, maar tegen vogelgriep lijkt me zinvol... al is dat slecht voor de export naar China e.a.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 3 sep '23
  • 20:40

Theo #3, hoe meer stukjes hoe beter.
De eierschalen belanden veelal in de afvalbak en dat is best jammer. Want de schaal zit vol voedingsstoffen, 2 tot 3 keer de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid aan goed opneembaar calcium, en minstens 27 sporenelementen. De samenstelling van de eierschalen zijn te vergelijken met onze botten.

.....was deze zorgvuldig en goed uit met kokend water, en laat ze aan de lucht drogen..... vervolg hier te lezen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.