12
Fotocredits: 'Sinaasappelsap', JÉSHOOTS, via Pexels

Flash VoedselketenAppelsientje ontwijkt suikertaks met 0,02% melk

Appelsientje ontwijkt de recent ingevoerde suikertaks door een piepklein beetje zuivel (0,02% volgens BNR) toe te voegen aan de fruitdrank. In een persbericht laat Riedel (de producent van Appelsientje) weten nieuwe varianten te introduceren van Appelsientje, CoolBest en DubbelFrisss.

“Niet alleen spelen we in op de behoefte aan producten met minder calorieën, door een range met een vleugje zuivel te introduceren zijn we ook nog eens in staat om de sapcategorie voor iedereen betaalbaar te houden. De producten met zuivel vallen namelijk niet onder de onlangs verhoogde verbruiksbelasting en het prijsvoordeel gaat volledig naar de consument.”, schrijft Riedel met goed gevoel voor commercie en politiek. De variant met zuivel kost €1,99, terwijl een pak ‘normaal’ sinaasappelsap inmiddels €2,89 kost.

Demissionair staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst, Marnix van Rij, laat aan BNR weten dat dit op basis van de huidige wetgeving is toegestaan, omdat zuiveldranken zijn uitgezonderd van de belasting. Wel zegt hij de maas in de wet ‘onder de loep te nemen’.

Puursapproducenten, zoals Schulp vruchtensappen, zijn niet blij met de oplossing van Riedel. Zij kunnen het trucje niet toepassen omdat ze vasthouden aan het clean label. En dat terwijl producenten van puur en onbewerkt fruitsap al fel tegen de invoering van de verhoging van de verbruiksbelasting waren en daar uitgebreid actie tegen voerden in de media.

Volgens de redactie van BNR is het nieuwe zuiveldrankje niet lekker. Het is dan ook een stuk 'dunner' dan echt sap, want behalve met een theelepel zuivel is het sap ook aangelengd met water en nog wat toegevoegde suiker voor de smaak.

BNR - Appelsientje ontwijkt suikertaks met truc: vleugje zuivel maakt sap belastingvrij, 14 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #12
  • 27 apr '24
  • 15:31

Oei oei,
Fabrikanten kunnen wél minder suiker toevoegen, maar het natuurlijk vruchtensuiker uit puur geperst sap verwijderen, en melksuiker uit de melk halen is toch niet de bedoeling?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #11
  • 27 apr '24
  • 15:14

OK, Wouter. Daar heb je gelijk in: ik gooi perspectieven door elkaar.

Ik trek ze even uit elkaar vanuit de verknoping.

Een kilo druiven gaat makkelijker naar binnen dan een kilo appels en is toch echt dikmakend. Maar wie eet er nou regelmatig zomaar een kilo druiven? (al zal het je soms overkomen als een uitzonderlijk 'indulgence').

Wie drinkt er nou regelmatig een liter kersen-appelsap zomaar?

Maar de vraag 'wie drinkt regelmatig een hele fles Cola?' daar past dat 'nou' nou weer net niet tussen.

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #10
  • 27 apr '24
  • 13:56

Ik reageerde op je belasting op appels of druiven opmerking.
Een kg appels drinken is relatief gemakkelijk, een kg appels eten een forse klus.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #9
  • 27 apr '24
  • 13:31

Wouter, er is genoeg onderzoek dat laat zien dat pure sappen (persen, houdbaar maken en bottelen - verder niets) niet dikker omdat degenen die ze drinken er niet genoeg van drinken, cq. dat doen in contexten die niet dikker maken dan wanneer ze die sappen niet zouden drinken.

Plotseling blijkt er ook een gebruikerselement te zijn (en - vermoed ik - een contextargument).

Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #8
  • 27 apr '24
  • 12:40

Dranken.

Ik maak bewust onderscheid tussen suiker drinken of suiker eten.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.