12
Fotocredits: 'Sinaasappelsap', JÉSHOOTS, via Pexels

Flash VoedselketenAppelsientje ontwijkt suikertaks met 0,02% melk

Appelsientje ontwijkt de recent ingevoerde suikertaks door een piepklein beetje zuivel (0,02% volgens BNR) toe te voegen aan de fruitdrank. In een persbericht laat Riedel (de producent van Appelsientje) weten nieuwe varianten te introduceren van Appelsientje, CoolBest en DubbelFrisss.

“Niet alleen spelen we in op de behoefte aan producten met minder calorieën, door een range met een vleugje zuivel te introduceren zijn we ook nog eens in staat om de sapcategorie voor iedereen betaalbaar te houden. De producten met zuivel vallen namelijk niet onder de onlangs verhoogde verbruiksbelasting en het prijsvoordeel gaat volledig naar de consument.”, schrijft Riedel met goed gevoel voor commercie en politiek. De variant met zuivel kost €1,99, terwijl een pak ‘normaal’ sinaasappelsap inmiddels €2,89 kost.

Demissionair staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingdienst, Marnix van Rij, laat aan BNR weten dat dit op basis van de huidige wetgeving is toegestaan, omdat zuiveldranken zijn uitgezonderd van de belasting. Wel zegt hij de maas in de wet ‘onder de loep te nemen’.

Puursapproducenten, zoals Schulp vruchtensappen, zijn niet blij met de oplossing van Riedel. Zij kunnen het trucje niet toepassen omdat ze vasthouden aan het clean label. En dat terwijl producenten van puur en onbewerkt fruitsap al fel tegen de invoering van de verhoging van de verbruiksbelasting waren en daar uitgebreid actie tegen voerden in de media.

Volgens de redactie van BNR is het nieuwe zuiveldrankje niet lekker. Het is dan ook een stuk 'dunner' dan echt sap, want behalve met een theelepel zuivel is het sap ook aangelengd met water en nog wat toegevoegde suiker voor de smaak.

BNR - Appelsientje ontwijkt suikertaks met truc: vleugje zuivel maakt sap belastingvrij, 14 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Astrid Spijkers
  • #1
  • 14 mrt '24
  • 12:48

Tssssssssss, en dat voor slechts 0,02%. Een drupje melk erin en het is oke. Vind ik niet. Andere producten moeten een veel hoger percentage bevatten van het een of ander, bijv sap, om uberhaupt het label te mogen hebben waar het voor verkocht wordt(bijv sap).
Overigens, ik koop het niet, maar als ik sap koop, wil ik sap, geen melk.
Nu moeten mensen met een lactoseintolerantie of die vegetarisch/veganistisch willen drinken ook al dat soort labels gaan bekijken.
Waarschuwing op het etiket voorop zetten: Bevat melk.....Kindertjes gaan denken dat de koe appelsientje geeft ipv melk................
Leuker kunnen we niet maken, alleen maar idioter

Sytske Barkhuis
  • #2
  • 14 mrt '24
  • 14:12

Blijkbaar zit die wetgeving dusdanig krom in elkaar dat Riedel iets doet dat toegestaan is.
Dat krijg je er van als je iets stompzinnigs invoert.

Cécile Janssen
Cécile Janssen Eindredacteur / eigenaar, Foodlog
  • #3
  • 26 apr '24
  • 18:18

"Hoe meer suiker, hoe meer belasting: kabinet gaat voor slimme suikertaks", kopt het AD. Staatssecretarissen Van Ooijen (Volksgezondheid) en Van Rij (Financiën) stellen 5 opties voor om de sinds januari van dit jaar ingevoerde frisdranktaks 'slim' te vertimmeren. In die opties worden steeds meer (relatief) gezonde dranken, zoals vruchtensappen, uitgezonderd en loopt het tarief op voor de producten die er wel onder vallen aan de hand van het suikergehalte op. Ook de hierboven genoemde 'zuiveltruc' wordt ermee aangepakt.

Taco Juriaanse, directeur van de Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS), noemt het kabinetsplan "een heel goede stap voorwaarts". Nu is het aan de Tweede Kamer om te kiezen welke variant het gaat worden.

Joep Goossens
Joep Goossens Consument, gepensioneerd
  • #4
  • 26 apr '24
  • 22:16

Vandaag in AD: "Dat blijkt uit onderzoeken van de ministeries van Financiën en Volksgezondheid en het RIVM naar een belasting waarbij de hoogte afhangt van het suikergehalte." Dus niet de hoeveelheid toegevoegde suiker, maar de som van vruchtensuiker. Melksuiker is vrijgesteld, maar als je melksuiker aan vruchtensap toevoegt?
Onze politiek houdt van uitzonderingen, totdat die onbeheersbaar worden want de producenten staan niet stil. Is het niet veel eenvoudiger om alleen 'toegevoegde suiker' te belasten? Dan heb je ook de suikerzoete melkdrankjes te pakken en gaan de pure vruchtensappen gewoon vrijuit.

Op NOS een overzicht van de 5 opties. Merkwaardig is ook daar dat chocolademelk onder zuivel valt, ook al is aan de melk veel suiker toegevoegd. Verder lees ik "Hoe meer uitzonderingen, hoe duurder de overgebleven drankjes worden". Gaat het dan toch weer over een verdienmodel?

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #5
  • 26 apr '24
  • 23:05

De Kamerbrief over de nieuwe (opties voor de) taks is hier te vinden.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.