Morgen, dinsdag, start een driedaags filmfestival in Kasteel Groeneveld in Baarn. De eerste dag is het thema Voedsel en Landbouw. Hier het programma, wordt moeilijk kiezen uit de parallelsessies:


Programma dinsdag 28 december

FILMZAAL KASTEEL

11.00 uur
Overstag- Louis van Gasteren (2009, 80 min)
De boterberg en de melkplas zijn begrippen die voor altijd verbonden zullen zijn met Sicco Mansholt, in 1945 de jongste minister van Landbouw, Visserij en Voedselvoorziening en de eerste Nederlandse eurocommisaris. Mansholt voerde schaalvergroting en landbouwsubsidies in en minimumprijzen voor agrariërs. Met de beste bedoelingen, maar uiteindelijk negatieve gevolgen: voedseloverschotten en groente en fruit dat werd doorgedraaid. Een man die aan het eind van zijn leven zag welke gevolgen zijn succesvolle landbouwpolitiek had voor derdewereldlanden.
Meer informatie: http://www.louisvangasteren.nl/actueel.html

Toegift: 12.20 uur
On ne sait pas (Louis van Gasteren 1973, 13 minuten)
Korte film over een hoe een boerin haar leven ervaart op het snel veranderende platteland.

13.30 uur
Ganzenproblemen? ( Tijs Tinbergen en Jan Musch 1989, 45 min)
Doodschieten? Ringen? Verjagen met rare apparaten? Tragikomische documentaire over ganzen. Ornithologen bestuderen het gedrag van de ganzen die broeden in Siberië, maar in West-Europa overwinteren. Onder meer in Nederland waar ze fourageren op het wad, maar zich ook te goed doen aan het gras dat veehouders voor hun koeien hadden bestemd. De boeren proberen de ganzen met lawaai en geweerschoten te verjagen, maar dat helpt maar ten dele tegen de overlast. Kan er een evenwicht worden gevonden tussen vogelbescherming en economisch grondgebruik?

14.15 uur
Red-end and the Seemingly Symbiotic Society (Robin Noorda, Bethany de Forest 2009, 15 min)
Vervreemdende, enorm gedetailleerde stop-motionfilm die is gefilmd met 4K Digital Cinema. Soms zijn de objecten waaruit insecten, gebouwen en de natuur zijn opgebouwd herkenbaar, zoals frambozen en suikerklontjes. In deze fascinerende droomwereld, die beeldschoon maar ook enorm bedreigend is, delft een groepje mieren met moeite bouwstenen voor een enorm gebouw. Hierin kweken ze sprinkhanen die al gauw een alles vernietigende plaag vormen.
Zie voor een trailer www.rocketta.nl

14.30 uur
Forgotten Space (Alan Sekula 2010, 110 min)
Documentair filmessay over de wereldeconomie en met name de globalisering van de productie en de handel, concentreert zich op de ontwikkeling van het vrachtvervoer per container. De makers bezoeken grote wereldhavens. Sfeervolle en soms schrijnende beelden tonen het verdere vervoer naar het achterland per truck, trein en schip en de consequenties voor zeelieden, havenarbeiders en het milieu. Geproduceerd door Doc.Eye Film.
www.forgottenspace.net

FILMZAAL ORANJERIE

11.15 uur
BitterSweet ( Tim van Hussen, 2010, 3 min)
Als een wesp op het nippertje weet te ontsnappen aan de verdrinkingsdood in een wespenval, beseft hij dat het leven in de val, vol bitterzoete drank en verslaving, hem meer aantrekt dan de vrijheid.

Queen of the Sun- What are the bees telling us
? ( Taggart Siegel, 2010, 83min)
De een danst met twaalfduizend bijen op haar lichaam, de ander kietelt zijn bijen met zijn snor. De imkers in deze film zijn even fascinerend als het alarmerende onderwerp van deze documentaire: de grootschalige bijensterfte die wereldwijd plaatsvindt. Dit fenomeen wordt bekeken door de bril van Rudolf Steiner, de bedenker van de biodynamische landbouw.

Meer informatie : www.queenofthesun.com
Meer weten: www.beemonitoring.org of www.bijenhouders.nl

14.00 uur
Pig Country ( Andreas Koefoed, 2010, 29 min)
De Deen Jakob Vallø en zijn familie bezitten drie boerderijen die jaarlijks 15 duizend varkens en 3.400 ton aan gewassen produceren. De boerderij is op drie generaties overgegaan. Nu is het Jakobs verantwoordelijkheid het boerenbedrijf draaiende te houden. Maar de financiële crisis stort hem bijna in de afgrond. Het lijkt erop dat de familie, net als de varkens, naar de slachtbank wordt gevoerd.
Voor meer informatie klik deze link.

14.45 uur
Goddelijk Varken ( Hans Dortmans, 2010, 55 min)
Het varken is het meest gegeten dier ter wereld. Tegelijk zijn er culturen waar men het varken als onrein beschouwt. Regisseur Dortmans, opgegroeid op een boerderij met varkens, zoekt uit hoe men in de wereld naar het dier kijkt. Centraal staat Dorus, die de documentaire volgt van big tot slachtrijp tweejarig varken. Hij groeit op bij slager Gerard Zwetsloot, die gelooft dat een gelukkig varken lekkerder smaakt dan een ongelukkig en daarom af en toe met hem gaat wandelen. Zwetsloot heeft gemengde gevoelens over Dorus: is het liefde voor het dier of voor zijn vlees? Duidelijk wordt dat de mens een ongemakkelijke verhouding met slachtdieren heeft. Vooral als die een naam hebben.

Meer informatie:

Kasteel Groeneveld | Groeneveld 2 | 3744 ML Baarn | T 035 5420
http://tinyurl.com/38uycc9

Dit artikel afdrukken